Harminc év után újra magyar rendezvény

0
243
knezevo-2

Főherceglakon az utóbbi harminc évben nem került sor magyar jellegű rendezvényre. A múlt hét végi talán „megtörte a jeget”. Laskói és kopácsi amatőr humoristák szórakoztatták a közönséget.

A főherceglaki kis magyar közösség már nagyon régóta várt egy magyar jellegű rendezvényre. Emiatt egyáltalán nem meglepő, hogy pénteken a laskói és kopácsi humoristákból álló csapat, valamint a magyarországi Sárokról érkező Vajdics Anita fuvolázó vendégszereplése zsúfolásig megtöltötte a főherceglaki Helyi Választmány dísztermét. Nagyobb helyiség sajnos jelenleg nem áll rendelkezésre ezen az egykor szebb időket megélt észak-drávaszögi településen.

– Nagyon régóta, talán harminc éve nem volt már itt magyar jellegű rendezvény. Nagyon örülünk, hogy a HMDK vezetőségének köszönhetően sikerült összehozni ezt a műsort. Még a környező településekről is jöttek magyarok, például Baranyavárról és Hercegmárokról is – nyilatkozta lapunknak Fejes László, a Baranyabáni járás magyar kisebbségi képviselője és Főherceglak polgrámestere.

Sároki vendégek

A műsorban a humoristákon kívül fellépett a határ túloldalán levő kisközségben élő Vajdics Anita is, a mohácsi zeneiskola ifjú növendéke, akit Sárok település küldöttsége is elkísért.

– Lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk az itteni kis magyar közösségért. Ez mind nagyobb kihívást jelent, hiszen hiányoznak a fiatalok. Ezért is nagyon örülünk, hogy házigazdái lehettünk ennek a műsornak, amit nagyon élveztünk – nyilatkozta lapunknak Karakas Lajos, az egyik főszervező.

A magyar rendezvényt a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és a Baranyabáni járás támogatta.