Harminc év után hadiipari exportról szóló szerződést írt alá Horvátország

0
578
hadiipar

Harminc év után ismét hadiipari exportról szóló szerződést írt alá a horvát Đuro Đaković Holding Rt. a finn Patria vállalattal, a dokumentum szerint a horvát vállalat 2017 végéig száz páncélozott járművet gyárt finn megrendelésre a Közel-Keletre – írta a Poslovni Dnevnik gazdasági napilap múlt pénteken.

A keretszerződés 26 millió euró összegről szól. Lapértesülések szerint a finn Patria az Egyesült Arab Emírségek hadserege számára szállítja majd az új páncélozott járműveket.

Horvátország utoljára 1989-ben gyártott és exportált M-48-as tankokat Kuvaitba.

Tomislav Mazal, a cég vezetője a lapnak elmondta: örülnek a lehetőségnek, hogy újra nyereséges cégként tudnak működni. „Túl nagy vállalat vagyunk ahhoz, hogy csak a hazai piacra alapozva fenn tudjunk maradni” – hangsúlyozta.

Mazal kiemelte, hogy a hír bejelentése után a zágrábi tőzsdén fél óra alatt a vállalat részvényeinek értéke 34 százalékkal nőtt.

A lap arról is cikkezett, már az év elején katonai körökben lehetett arról hallani, hogy a finn Patriának sikerült egy pályázatot elnyernie 600-700 páncélozott gépjárműre. Láthatóan nagy projektről van szó, különben a finn vállalat nem adott volna megbízást a bródi Đuro Đakovićnak, hiszen a gyártás nagy része Lengyelországban történik, ahol 2019-ig ezer páncélozott jármű legyártását tervezik – írta a lap. (mti)