Harmadszor is Szurdokfesztivál

325
08-szurdok3

Hercegszőlősi járás – Immár harmadik alkalommal került sor a Szurdokfesztiválra, amely három napon keresztül gazdag programkínálatával csalogatta a látogatókat a drávaszögi borvidékre.

Az első fesztiválra 2009-ben került sor, és a nagy sikerre való tekintettel folytatása is lett az eseménynek. Tavaly közel 10 ezer látogatója volt a programoknak, amelyek egyszerre több helyszínen is zajlottak. A baranyai borok, a térség természeti adottságai, a nemzeti és kulturális sokszínűség jegyében zajlott a Baranya Turisztikai Egyesület szervezésében az idei szurdokfesztivál is, amely péntektől vasárnapig tartotta lázban a résztvevőket.

– Rengeteg látogatója volt a rendezvénynek, nagyon elégedettek vagyunk. Igyekeztük bővíteni a programkínálatot a tavalyihoz képest, valamint megismételni azokat, amelyek nagy sikert arattak. Jövőre is biztosan sort kerítünk a Szurdokfesztiválra, hiszen egyre szélesebb körben terjed a híre. Célunk az volt, hogy bemutassuk a Baranya-háromszög értékeit, a gasztronómiai specialitásoktól kezdve a kultúráig – nyilatkozta lapunknak Kalajdžić Edita, az egyik szervező.

 

Nemzetközi borkiállítás, koncertek, vásár

A pénteki napon Csúzán gyermek színielőadásra került sor, Hercegszőlősön pedig egy nemzetközi borkiállítás vette kezdetét, amelyet este a közkedvelt Esti iskola c. horvát tévéműsor szereplőinek az előadása követett. Koncertekkel zárult a nap mind Hercegszőlősön, mind Vörösmarton. A szombati napon is jobbnál jobb borokat állítottak ki a hercegszőlősi sportkomplexum előtt, a standokon ezenkívül házi jellegű ételek, italok, kézműves termékek is sorakoztak.

A hercegszőlősi helyszínen környékbeli kultúregyesületek, népi tánccsoportok is bemutatkoztak, többek között a csúzai Csárdás táncosai is. Emellett régiségvásárra is sor került. A  Bellye Rt. pincészetében délután borospalackcímke-kiállítást lehetett megtekinteni. Délután a programban részt vevő pincészetekben ún. nyílt napot tartottak, így az érdeklődők azokat körbejárva kóstolhatták meg a baranyai borokat.

Este a zenéé volt a főszerep: három helyszínen is koncertekre gyűltek össze az emberek. Csúzán a Piros csizma étteremben a roma zene virtuózai léptek fel, Kiskőszegen Gabi Novak és a Matija Dedić Trió, a vörösmarti Református-szurdokban pedig a Hladno Pivo rockzenekar, akik erre az alkalomra megváltoztatták a nevüket Hladno Vino-ra (Hideg Bor). Vasárnap a drávaszögi rétben található Bokroshátra volt érdemes lemenni, ahol a szabadtéri, piknikszerűen megrendezett programon különféle sportolási lehetőségek, műhelyfoglalkozások között lehetett válogatni. Mindemellett különböző művészeti kiállítások is várták a látogatókat.

A háromnapos fesztivál tehát csak úgy ontotta a programokat, amelyek között mindenki megtalálhatta a neki tetszőt.

08-szurdok2