Harmadik lett az eszéki magyar iskolaközpont a Határtalanul című középiskolai vetélkedőn

128
Éllő Zoltán, Orbán Tamara és Kovačević Andrea

A korábbi évek nagy sikere után a 2023-24-es tanévben is megszervezték a Határtalanul középiskolai vetélkedőt. A több fordulós vetélkedősorozat, amelyhez 160 ezer diák csatlakozott, a napokban ért véget. Közülük 400 osztály jutott döntőbe, az ún. nagydöntőbe pedig 19 csapat, a verseny harmadik helyezettje az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) lett.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság a jövőben is mindent megtesz a Kárpát-medencei ifjúság támogatásáért, mert magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő – fogalmazott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Határtalanul középiskolai vetélkedő múlt héten tartott online nagydöntőjének megnyitóján.

A Határtalanul programhoz kapcsolódó középiskolai vetélkedő – amelyet évek óta megszervez az Államtitkárság – idén több mint 160 ezer diák részvételével zajlott.

Köszöntőjében az államtitkár úgy fogalmazott: „A Határtalanul program célja, hogy minden magyar fiatal iskolás évei alatt legalább egyszer, a magyar kormány támogatásával eljuthasson a szomszédos országok magyarlakta területeire. A Határtalanul középiskolai vetélkedő küldetése hasonló: lehetőséget teremteni a fiatalok számára, hogy megismerkedjenek, összemérjék tudásukat és erősítsék a nemzeti összetartozást.”

Az államtitkár gratulált a nagydöntőbe jutott 19 anyaországi és külhoni csapatnak és felkészítő tanáraiknak, hozzátéve: noha a csapatok különböző régiókból érkeznek – Erdélyből, Magyarországról, a Partiumból, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról és Horvátországból –, összeköti őket magyarságuk és közös történelmi gyökereik.

A Határtalanul középiskolai vetélkedő nagyszabású Kárpát-medencei vetélkedősorozat, amelynek keretében a résztvevő magyarországi és külhoni csapatok történelmi, földrajzi és néprajzi kérdésekben mérik össze tudásukat. Az idei évben rekordszámú, közel 400 osztály jutott a középdöntőbe, közülük 19 csapat a nagydöntőbe.

A verseny első helyezettje az Eötvös József Gimnázium (Budapest) lett, a második a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium (Békéscsaba), a harmadik pedig a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Eszék).

– Iskolánk kétfős csapata, Orbán Tamara és Éllő Zoltán harmadik éve vesz részt a versenyen. Egy ilyen csapatban mindenképpen sok munka jut a tagokra, és lelkiismeretes, komoly hozzáállásra van szükség. Sikerült bizonyítanunk, a kitartás meghozta gyümölcsét, és idén valóban kiemelkedő eredményt értek el tanulóink. Azt mindenképpen kiemelném, hogy a versenyfeladatokat érdekesnek, magát a versenyt pedig nagyon hasznosnak tartják a diákok és én is, és a tanuláson kívül még szórakoztunk is – mondta Kovačević Andrea, a HMOMK történelemtanára, a csapat felkészítő tanára.

A győztes egymillió forint osztálypénzhez jutott. A második és a harmadik helyezett 300-300 ezer forint jutalomban részesül, a nagydöntős osztályok felkészítő tanárai pedig 100 ezer forint ösztöndíjat kapnak. A legjobb csapatok emellett részt vehetnek a Honfoglaló táborban augusztusban, amelyre Noszvajon kerül sor.