Haraszti története képekben

0
82

A fenti címmel nyílt kiállítás vasárnap délután a haraszti kultúrotthonban a Haraszti Ifjúsági Egyesület szervezésében. Nagy érdeklődés övezte a tárlatot, amelyen régi fényképek, használati tárgyak kiállításával idézték meg a múltbéli Harasztit.

A Haraszti Ifjúsági Egyesület 2016-ban jött létre, azóta meghatározó szerepet tölt be a falu életében. Számos programot szervez, és nagy hangsúlyt fektet a jótékonykodásra is.

Az adventi rendezvénysorozatuk nyitó eseményeként a hét végén Haraszti története képekben címmel nyílt kiállítás. Mintegy 250 régi fotón és több tíz régi használati tárgyon keresztül igyekeztek bemutatni azt, hogy egykor hogyan éltek, mivel foglalkoztak és milyen hagyományaik voltak felmenőiknek.

– A megalakulásunk óta céljaink között szerepel településünk hagyományainak a felelevenítése, ápolása; megemlíteném, hogy a kiállítás létrehozása során újabb ismeretekre is szert tudtunk tenni egy-egy hagyományunkkal kapcsolatban, de a falu múltjáról is számos érdekes és hasznos információt kaptunk – mondta Csiszár Norbert, a Haraszti Ifjúsági Egyesület elnöke, aki hozzátette, jó volt látni az idősebbek elégedettségét, meghatottságát, amikor végigsétáltak a kiállított fotók között, amelyeken felismerhették saját magukat, családtagjaikat is, majd csoportokat alkotva, örömkönnyekkel a szemükben idézték föl gyerekkoruk szép élményeit.

A megnyitón, amelyen jelen volt Jankovics Róbert HMDK-elnök, magyarságunk parlamenti képviselője, Gárdos Béla eszéki magyar főkonzul és Tomas Marjan, a Lacházi járás elöljárója, Marčit Magdolna helyi költő olvasott fel saját verseiből.

Az eseményt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.