Hamarosan régészeti kiállítás nyílik Kiskőszegen

252
08-killitas-2

Kiskőszeg/Batina – Fél évvel ezelőtt az Archeológiai Intézet és az eszéki múzeum régészei a kiskőszegi második világháborús emlékűmhöz vezető út mentén kiemelkedő fontosságú régészeti lelőhelyet tártak fel. Bronzkori, vaskori és római kori tárgyakat találtak a földben. A leletek hamarosan a batinai szépkilátónál lévő kiállító-teremben lesznek megtekinthetők.

A szakemberek szerint a Baranya-háromszög egyike a leggazdagabb régészeti lelőhelyeknek Horvátországban, ahol korábban nem végeztek átfogó és szisztematikus kutatásokat. Kisebb ásatásokra sor került ugyan a második világháború előtt és a 20. század végén, de az itt talált leletek Európa nevesebb múzeumaiba kerültek, például Berlinbe, Bécsbe, Budapestre, Pécsre. Hamarosan azonban a kiskőszegi leletek közül sok visszakerül a településre egy kiállítás anyagaként.

– Köztudott, hogy ezen a területen már korábban is voltak jelentős ásatások, és mindig újabb és újabb „kincsek” kerülnek elő a föld mélyéből, csak, sajnos, mi soha nem láthattuk őket. Ezért nagyon fontos számunkra, hogy a legutóbbi feltárás anyagát hamarosan kiállítják. A kilátónál lévő kiállító-teremben, ahova a leletek kerülnek, eddig egy képzőművészeti csoport által készített képek volt. Jelenleg a terem rendezésén, vagyis a körülmények megteremtésén dolgozunk, így június végén, július elején sor kerülhet a megnyitóra– mondja Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese, aki hozzátette azt is, nagyon szeretné, és már dolgoznak is rajta, hogy a Batinai galamb (Batinska golubica) is visszakerüljön ide. Egy 3000 éves, 10 cm-es égetett agyaggalambról van szó, amit 1902-ben találtak itt, azóta a zombori múzeumban van.

 

2008-ban kezdődtek a feltárások

Mint ahogy azt a régészeti múzeum munkatársától megtudtuk, először egy átfogó terepvizsgálattal kezdték a munkát, melynek során Batina, Vörösmart, Csúza, Hercegszőlős és Sepse települések környékét vizsgálták meg. Kiskőszegnél késő bronzkori és a vaskori időkből származó sírhelyeket tártak föl. Ezenkívül egy átmeneti katonai táborra is bukkantak. Így egy nagyon értékes lelőhelyről van szó.

 

Baranyai Indiana Jones

A Vjesnik napilap korábban beszámolt arról is, hogy egyes baranyai polgárok, tudván, milyen értékes tárgyakat rejt a terület, saját szakállukra próbáltak meg kutakodni. Két évvel ezelőtt pl. egy pélmonostori illető bukott le, a baranyai Indiana Jones úgy gondolta, hogy amit a lelőhelyeken talál, azt szabadon elviheti. Interneten hirdette és árusította a tárgyakat addig, amíg föl nem jelentették a rendőrségen. A házkutatásnál több értékes régiséget is találtak nála, melyekről kiderült, hogy őskori, római és középkori fegyvereket, eszközöket és ékszereket tárol és árusít is illegálisan. A Kulturális Minisztériumnál akkor megerősítették, hogy a fellelt tárgyak felbecsülhetetlen értékei a vidék történelmének és kultúrájának.

A régi korokban használt sok értékes tárgyról tehát a kiskőszegiek nemcsak mesélhetnek, hanem meg is mutathatják azokat.