Hamarosan megoldódik a halastavak problémája

254
07-halast-1

Bellyei járás – A közel 600 hektáron elterülő halastavak és a hozzájuk tartozó épületek évek óta elhanyagoltan, kóróval benőve, lepusztultan állnak. Mivel igencsak nagy szükség van édesvízi halak tenyésztésére, sürgősen megoldást kell találni a halastavak problémájára.

2000-ig a dunai-pusztai halastavakon évente 120-130 tonna hala tenyésztettek,

egy ideje viszont a kiszáradt és sűrű növényzettel benőtt halastavakkal senki sem foglalkozik. Korábban lehetett olyant is hallani a Horvát Vizek képviselői szájából, hogy egy 15 hektáros területen egy természetes tavat alakítanak majd ki, amire 12 millió kúnát szántak, és aminek az év végéig el kellene készülnie. A munkálatok már folynak. Újabban pedig a halastavak felújítása is szóba került.

– A Bellyei járás képviselőjeként jelen voltam azon a megbeszélésen, amelyre a Földművelésügyi, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztériumban került sor a halastavakkal kapcsolatban. Állami tulajdonú területről van szó, de a helyi önkormányzatot sem akarták kihagyni a dologból. Az orahovicai halastavak vezetőségének a kezdeményezére hamarosan pályázatot írnak a tavak hosszútávú bérbe adására. A PP Orahovica már két hasonló állami halastavat bérel, így van tapasztalatuk ezen a téren. Korábban ezek a halastavak több embernek is biztos megélhetést jelentettek, így ezek újbóli beindításával ismét munkahelyek teremtődnének, természetesen itt a helybéliek majd előnyt fognak élvezni– mondta az üggyel kapcsolatban Cickai Csaba, a Bellyei járás elöljáró-helyettese.