Halfőzőversenyen a Lipiki Magyarok Közösségének tagjai

27

A brekinskai halpaprikásfőző-verseny résztvevői voltak a Lipiki Magyarok Közösségének tagjai is, csapatuk negyedik lett a gasztronómiai megmérettetésen.

A brekinskai halfőzőversenyre összegyűlt a vidék apraja-nagyja, hogy csapatokba szerveződve összemérjék halfőzőtudományukat. A rendezvényt a helyi halásztársaság szervezte. A zsűri értékelése alapján minimális eltérés mutatkozott az itt készült halételek minőségét illetően. A Lipiki Magyarok Közösségének csapata a negyedik helyen végzett a gasztronómiai megmérettetésen.

– A program jó alkalom volt a résztvevőknek a társalgásra, ismerkedésre, amellett, hogy a halpaprikásfőzéssel hagyományt ápoltunk – nyilatkozta lapunknak Szigeti István, a Lipiki Magyarok Közösségének elnöke.

Nyugat-szlavóniai egyesületünk 2005-ben alakult, jó kapcsolatot ápol a helyi és környékbeli egyesületekkel. Legfontosabb rendezvénye a magyar kultúrnap, de ezenkívül számos más programot is megvalósít, aktív tevékenységet folytat a magyar kultúra és identitás megőrzése érdekében. Ehhez most már infrastrukturális háttérrel is rendelkezik: a HMDK-nak és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek köszönhetően a közelmúltban újították fel a brekinskai kultúrotthont, és megépült a gaji játszótér is magyar kormánytámogatásból.