Hálás, hogy még több horvátországi magyar fiatalnak adhatja át a néptánc szeretetét

A Nagypiszanicai Magyarok Közössége a Csoóri Sándor Alapnál pályázott olyan koreográfus alkalmazására, aki tánccsoportjaival foglalkozna az elkövetkező hónapokban. Ezt a feladatot Cserepes Diana vállalta, aki új táncokat tanít be kicsiknek és a nagyoknak.

Nagypiszanicára 1882 és 1896 között telepedtek be a somogyi-baranyai, többségükben református magyarok. A 14 kilométer hosszú főutcájáról is híres falu egykor magyar többségű volt, 1958-ig magyar iskola, a 80-as évekig pedig magyar kultúregyesület is működött itt. A körülbelül ezer lelket számláló faluban ma már csupán alig több, mint a lakosság 10%-a vallja magát magyarnak. Mindezek ellenére a pár évvel ezelőtt alakult Nagypiszanicai Magyarok Közösségének köszönhetően mozgalmas magyar közösségi élet folyik a faluban, magyar zenekarral, kórussal, tánccsoporttal, az egyesületet Berkes Zlata vezeti.

A szervezet a Csoóri Sándor Alapnál pályázott olyan szakember alkalmazására, aki újabb koreográfiát tanítana be magyar népi tánccsoportjuk fiatalabb és idősebb szekciójának is. A HMDK közvetítésével Cserepes Dianára, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület egyik vezetőjére esett a választás, aki gyerekkora  óta foglalkozik magyar néptánccal, Katić Izabellával ketten vezetik saját egyesületük néptánccsoportjait.

Cserepes Diana örömmel vállalta a megbízást, találkozásunkkor már az első próbán is túl voltak.

– A nagypiszanicai egyesület két csoportját vezetem, a fiatalabb szekciót általános iskolás korú gyerekek, az idősebb korosztályt felsősök alkotják. Mindkét csoportnak új táncot tanítok, a kisebbek a kanásztánc alapjait gyakorolják, amely saját tánccsoportunk egyik első tánca volt, a nagyobbakkal pedig zalai táncot tanulunk. Mivel az idősebb csoportot lányok alkotják, ezért olyan koreográfiát kerestem, amiben nincs verbunkos rész, és a zalai tánc megfelelt a célnak, érdekes, hogy tudtommal eddig egyetlen horvátországi magyar néptánccsoport sem tanult zalai koreográfiát – nyilatkozta lapunknak Cserepes Diana.

Hozzátette, a gyerekek nagyon ügyesek és lelkesek, így biztosra veszi, hogy a rendelkezésére álló két hónap alatt elsajátítják a táncokat.

Berkes Zlatával úgy egyeztek meg, hogy minden második hétvégén látogat Nagypiszanicára, s mivel az utazás három órát vesz igénybe, ezért néha ott is éjszakázik, hogy szombaton és vasárnap is gyakorolhassanak.

Kórógyon negyven gyerek táncol

A kórógyi táncosokkal is foglalkoznak – mondta még Diana –, velük is új koreográfiákat tanulnak. Büszkén említette, hogy jelenleg negyven fiatal táncol a Kórógy Hagyományőrző Egyesületben, ezért három csoportba osztották a gyerekeket: külön szekcióban táncolnak az óvodások, az alsós és felsős diákok. Itt heti egy alkalommal, csütörtökönként van háromórás próba.

– Nem vagyok hivatásos koreográfus, de gyerekkorom óta életem része a néptánc, így azt gondolom, van mit átadnom a fiataloknak. Nagy öröm és élmény is számomra, hogy a nagypiszanicai megbízással az időm jelentős részét tánctanítással tölthetem. Miután elvállaltam a feladatot, volt bennem egy kis aggodalom, de gyorsan egymásra hangolódtunk a nagypiszanicai gyerekekkel. Az is könnyít a munkámon, hogy a nagyobb csoportba csak lányok járnak, a lánytáncot könnyebben át tudom adni nekik, mintha legényest kellene tanítanom – tudtuk meg Cserepes Dianától, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatosan is, hogy még több horvátországi magyar fiatalnak adhatja át a néptánc szeretetét.