Hagyományos ünnepvárás

Adventi forgatag a Buda szívében

56

A Hagyományok Háza idén is megrendezi Ünnepváró vásárát. A mintegy harminc eseményt felölelő programsorozatban a család minden tagja megtalálhatja a számára értékeset-érdekeset.

December 13-án, Luca napján, ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza és környéke. Akik még nem vásárolták meg szeretteiknek a meglepetést, azok egyedi ajándékok közül választhatnak az azokat készítő népi iparművészektől és kézművesektől. A vásár mellett lehetőség nyílik kézműves workshopokon saját ajándéktárgyak elkészítésére, az ünnepi hangulatot pedig népzenei koncertek, zenés-táncos előadások, gyermek- és családi programok teszik teljessé.

A műhelymunkák már péntek délelőtt elkezdődnek, a munkaasztalokon bárki elkészítheti karácsonyfa alá szánt tárgyát, hiszen így lesz egy ajándék igazán személyes. A műhelyekben kis létszámú csoportok tevékenykednek, így a jelenlévő oktatók mindenkire figyelmet tudnak fordítani. 

Aznap délután az Aprók táncháza újra kitárja kapuit, a szervezők szeretettel várják azokat a játszani, táncolni, énekelni és kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni a karácsonyi ünnepkör szokásaival.

Az adventi készülődés, a hosszú téli esték, a karácsonyt megelőző időszak remek alkalmat nyújtott eleink számára a mesemondáshoz, így az Ünnepváró vásárnak is fontos része a mese. Pénteken a Szőjük-fonjuk a mesét – Mesék a karácsonyi asztal mellől című összeállítás a magyar népmeséket járja körbe, a szombati Aranyalma páros: Csillag-csengő bájos történetében a kerek esztendőt lelkesen végigszárnyaló tündér-madárkák ereszkednek le a földre, és boldog örömmel élik át a magyar karácsony misztériumát. A BaHorKa Társulat: Téli mese című vasárnapi műsora a falusi népszokásokat köti csokorba, s zárja le a jeles napokat.

Szombat késődélután különleges koncertre invitálják az egybegyűlteket: Navratil Andrea és a Kobzos zenekar: Új csillagnak új királya című mesés-zenés összeállítást a Parasztbiblia, a múltbéli parasztság gondolkodásmódját kifejező népköltészeti prózai anyag inspirálta.

A vasárnap délelőtti Dúdolj! Ringass! Táncolj! a családi együttlét fontosságára hívja fel a figyelmet: meghatározó élmény szülőként, gyermekként egyaránt felszabadultan együtt játszani. Zenével, mondókákkal, ölbéli játékokkal a kisebbek, tánccal, mozgásos játékokkal a nagyobbak, hangszerekkel, hangkeltő eszközökkel mindenki a játék részesévé válhat.

A másokra való gondolás, a szolidaritás is része a műsorfolyamnak. A december 14-ei táncház több szempontból is különleges, hiszen nem csak az intézmény évadzáró táncháza, de az Összefogás hagyományőrző mestereinkért kezdeményezés részeként, jótékonysági táncház is, ahol az este folyamán hagyományőrző mesterek számára tartanak adománygyűjtést.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/unnepvaro-vasar