Hagyományos magyar est Darázson

59
A pélmonostori tánccsoport

Magyar néptánccsoportok váltották egymást a színpadon a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) által szervezett magyar esten Darázson, szombaton. Ezúttal is megtelt a kultúrotthon.

A HMDK-nak minden magyar számít, a legkisebb közösségek is, így a darázsi magyarságért is felelősséget éreznek, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ottani magyarok megőrizhessék hagyományaikat. Éppen ezért tartják fontosnak, hogy a Jézus Szíve-napja alkalmából celebrált szentmise mellett egy másik olyan eseményre is sor kerüljön, ahol összegyűlhetnek a magyarok. A magyar estet 2015 óta szervezik meg, a koronavírus-járvány miatt egyszer kimaradt, de azonkívül minden évben megtartották a darázsi magyarok örömére.

A rendezvényre múlt szombaton is összegyűlt a falu apraja-nagyja, ezúttal is megtelt a település kultúrotthona. A résztvevők között volt Jankovics Róbert HMDK-elnök, parlamenti képviselő, Stipan Šašlin, a Darázsi járás elöljárója, akik köszöntötték is a közönséget. Majd a beszédek után a fellépőké volt a színpad: a kiskőszegi HDMK-alapszervezet gyermek és ifjúsági népi tánccsoportja, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület táncegyüttese, a pélmonostori HMDK-alapszervezet gyermek és az ifjúsági tánccsoportja már többször is fellépett ezen a rendezvényen, és most is nagy tapssal jutalmazták produkcióikat, csakúgy, mint a kopácsi Arany János Kultúregyesület Tavirózsa felnőtt tánccsoportjáét, akiket először láthatott az itteni közönség.

A tánccsoportok előadásával nem ért véget a magyar est, bál következett, a tánczenét a kórógyi Aranycsárdás együttes szolgáltatta.

Az eseményen részt vett Matijević Olivér és Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK ügyvezető elnöke és titkára, Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese, valamint Prakatur Golubov Krisztina és Sesvećan Emma, a darázsi, illetve a kórógyi általános iskola igazgatója is.

A darázsi magyar estet a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.