Hagyományos disznótor Ójankovácon

0
48

Múlt pénteken az Ójankováci járás magyar kisebbségi önkormányzatának a szervezésében tradicionális magyar disznótort tartottak a helyi Magyarok Otthonában.

A hagyomány szerint a disznóvágás szezonja Szent András napján, vagyis november 30-án kezdődik és egészen a tél végéig tart. A legtöbben mégis általában decemberben ölnek sertést, legalábbis azok, aki még foglalkoznak ilyesmivel. Napjainkban ugyanis már egyre kevesebb az olyan háztartás, mely sertést nevel. Ez viszont nem volt mindig így, a falusi disznótorok egészen a múlt század végéig elválaszthatatlan részei voltak a téli mindennapoknak. Ilyenkor népes baráti társaságok gyűltek össze, hogy feldolgozzák az állatot, és ezekhez az összejövetelekhez számos néphagyomány/-szokás is kötődött.

Ezeket a hagyományokat kívánták föléleszteni az ójankováci magyarok is, ezért szervezték meg idén az első hagyományos disznóvágásukat. A rendezvényre szép számban összegyűltek a falu lakosai, akik minden munkát úgy végeztek el, ahogy az egykoron szokás volt. A férfiak tradicionális szerszámokat használtak, a nők pedig a hagyományos, disznótoros ételeket készítettek a konyhában.

– Mi itt, Ójankovácon nem termelünk szőlőt vagy paprikát, nincsenek olyan hagyományaink, amelyek köré nagyobb rendezvényt építhetnénk, sertést viszont régen minden háznál tartottak, ezért döntöttünk úgy, hogy egy hagyományos disznótort szervezünk. Az ötlet jónak bizonyult, sokan összejöttünk, ezért mindenképp hagyományt szeretnénk teremteni a rendezvényből – mondta Lučić Nović  Anđa főszervező, aki hozzátette, mindenkinek köszöni a segítséget, aki hozzájárult az eseményhez.

A rendezvényt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, valamint Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzata támogatta.