Hagyományos batyubál Erdődön

0
285
08-Erdod---gyermekmaszkabal-6-4

A múlt szombaton Erdődön rendezték meg a hegyháti magyarok hagyományos farsangi batyubálját, amelyen minden évben ott vannak a vidékről elszármazottak is. A dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület rendezvényén ezúttal is több mint kétszázan báloztak.

A farsang hagyományosan a bálok ideje, így egyre több az olyan mulatság is, ahol a bálozók ételt, italt visznek magukkal, ezek az úgynevezett batyubálok. Ilyent szervez évek óta a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület is az erdődi művelődési házban.
– Minden olyan esemény fontos a számunkra, amelynek köze van a magyar hagyományokhoz – fontosnak tartjuk, hogy gyerekeink is megismerjék, megtanulják elődeink szokásait, hogy még sokáig éljen a magyar szó ezen a vidéken. A mai esemény része volt a gyermekmaszkabál is. Köszönet a szülők igyekezetéért, hiszen sok szép és ötletes jelmez készült, így a zsűrinek sem volt könnyű a legszebbet kiválasztani – nyilatkozta Hugyik Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke, aki hozzátette azt is, hogy jól halad a dályhegyi kultúrotthon belső termeinek rendezése, így reményeik szerint jövőre már az új székházban szervezhetik farsangi báljukat.
Az egyesület vendége volt Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke.
A kultúrotthon alapkövét 2008-ban tették le, az építkezés 2011 novemberében a HMDK közbenjárásával gyorsult fel. Tavaly előtt került tető alá a 200 férőhelyes kultúrház, amely a magyar kormány támogatásából, az Erdődi járás, Eszék-Baranya megye és a HMDK segítségével épült.

 

{fcomments}