Hagyományőrzés, hagyományteremtés

202

A Hagyományőrzés, hagyományteremtés című konferenciával ünnepelte az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület megalakulásának a huszadik évfordulóját a magyarországi Kiscsőszön. Az eseményre az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából érkeztek vendégek. A horvátországi magyar közösség részéről Andócsi János, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Eszék) igazgatója vett részt az eseményen.

A Veszprém vármegyei Kiscsősz az élő hagyományok faluja, ahol a paraszti kultúra és a vele járó értékek nem csak a kultúrház falai között jelennek meg. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület az elmúlt években az egész Kárpát-medencére és a diaszpórára is kiterjedő kulturális programkínálatot alakított ki, melynek bázisa lett az alig száz lelkes falu. Az építőmunka népszerűsítése itthon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában csakis a média aktív támogatásával érhető el. Ennek tükrében a találkozón a sajtókapcsolatok ápolása is fontos szerepet kapott.

A háromnapos találkozón több előadás mellett kerekasztal-beszélgetések is voltak. Andócsi János, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatója a Hagyományunk bölcsői – Délvidék elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen vett részt.

– A felgyorsult és információdömpingben úszó világunkban igenis szükség van a minőségi sajtóra, mert hiszem és vallom, hogy a tollforgatók minőségi munkája nélkülözhetetlen. Nekünk itt, a Kárpát-medencében meg kell őriznünk és fejlesztenünk kell a magyar nyelvű médiateret, mert ez is a megmaradásunk egyik záloga. A konferencián is elmondtam, hogy a horvátországi magyar sajtó erőn felül teljesít, és a legfontosabb számunkra itt, a déli végeken, hogy szerves és aktív részei vagyunk annak a médiatérnek, amelynek a képviselői nemzetben gondolkodnak és egyben értéket is közvetítenek – mondta Andócsi János.