Hagyomány, ami összeköt

433
07-mozsgo-223

 

Várdaróci kakasütés a Mozsgói Kakasfesztiválon

 

Várdaróc és a magyarországi Mozsgó település együttműködése egy baráti kapcsolattal kezdődött 2012-ben. Azóta rendszeresen részt vesznek egymás eseményein. A hét végén a várdaróciak ott voltak a Mozsgói Kakasfesztiválon is, ahol a tánccsoportjaik legújabb koreográfiája mellett a várdaróci kakasütés hagyományát is bemutatták.

A kakasütés különböző alkalmakkor előforduló népszokás. Várdarócon egykor farsangzáró esemény volt, ezt újították fel bő egy évtizeddel ezelőtt, amely aztán a település egyik legnagyobb rendezvénye lett az évek során, és amit nemcsak a helyiek, hanem országhatáron túliak is megismertek. A hét végén pedig a Mozsgói Kakasfesztivál közönsége is kapott egy kis ízelítőt a drávaszögi település szokásaiból. Miközben Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke beszélt a színpadon Várdarócról, a kakasütésről, a színpad előtt két kakasjelmezbe bújt várdaróci fiatal segítségével és helyi asszonyok bevonásával prezentálták is a kakasütés egy-egy mozzanatát. Ezenkívül igazi látványosságnak számított a várdaróci óriáskakas is, amelyet szintén magukkal vittek a Zselici-domboknál fekvő településre, Mozsgóra, ahol öt évvel ezelőtt egy egész fesztivált kerekítettek a kakasütés hagyománya köré.

 

07-mozsgo-vardaroc-1-copy

 

A kakasütés Mozsgón régen húsvét másnapján tavaszünnepi játék volt. A falu legényei összeálltak, majd húsvét első napján délidőben végigjárták a házakat és köszöntőt mondtak, aminek során meghívták a ház gazdáit a másnapi „létánia után a kokasütésre”, valamint pénzt gyűjtöttek, melyből megvették a falu legszebb kakasát. Másnap pedig sor került a kakasütésre.
Ma ez a hagyomány nemcsak a településen élők számára teszi lehetővé a szokás továbbörökítését, hanem az évről évre népesebb vendégsereg számára is. Idén is ezrek látogattak el oda, hogy egy jót szórakozzanak. A hatalmas népünnepélynek két éve már aktív szereplői a Várdaróc Magyar Kultúregyesület tagjai is. Ezúttal két tánccsoporttal mutatkoztak be, a várdaróci és laskói fiatalokból álló Alfalusi Ifjúsági Néptáncegyüttes mellett az év elején alakult Hagyományápoló Csoport menyecske tánccsoportja is fellépett, ez utóbbiaknak ez volt az első fellépésük.
Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke elmondta, hogy idén az egyesület keretein belül működő csoportoknak már húsz fellépésük volt. A gyerektánccsoportnál már elkezdődött a nyári pihenő, az ifjúsági tánccsoportnak viszont még lesz néhány fellépése itthon és külföldön is.
– Már megkezdtük az előkészületeket az augusztus végi néptáncfesztiválunkra is. Idén ünnepeljük fennállásunk tizedik évfordulóját, erről is szeretnénk méltóképpen megemlékezni – mondta Micheli Zsolt.

 

07-mozsgo-22

 

Az egyesület tagjaira igazán nem jellemző a tétlenség, több nagyszabású rendezvény szervezői és társszervezői a faluban, így állíthatjuk, hogy sikerült elérniük azt, ami megalakulásukkor az egyik céljuk volt: fellendíteni a falu kulturális életét.
A kultúregyesület elismertségéhez kétség sem fér, a népi tánccsoport pedig alig tud eleget tenni a meghívásoknak. Az elmúlt tíz évben számos nehézséggel is szembe kellett nézniük, de működtek, dolgoztak akkor is, amikor a legnehezebb volt. A magyar hagyományok ápolása érdekében kifejtett munkát pedig a jövőben is folytatják.

 

{fcomments}