Hadihajók készülnek Splitben

0
11

A járványhelyzet ellenére augusztus elején megkezdődött egy újabb hadihajó gyártása az adriai Brodosplitben. A Horvát Haditengerészet megrendelésére készülő öt, elsősorban parti őrségi feladatok ellátására alkalmas hajó közül ez lesz a második, és a jövő év végére készülhet el.

A Horvát Haditengerészet (HH) felszerelése szinte kizárólag az egykori jugoszláv tengeri flotta maradványaiból tevődik össze, ezért fejlesztése elengedhetetlen. A modernizáció előkészületei már a kétezres évek elején megkezdődtek, ám a 2008-as gazdasági válság miatt megakadt a folyamat. A terveket végül 2015-ben vették elő ismét a fiókból, amikor is a védelmi minisztérium megállapodott a Splitben üzemelő Brodosplit hajógyárral egy parti őrségi feladatokat ellátó hajó prototípusának a legyártásáról.

A gyártási folyamat egy évvel később meg is kezdődött, és 2018 őszére befejeződött, amikor hivatalosan is átadták az OB-31 Omiš névre keresztelt járőrhajót. Az új, 43,25 méter hosszú hajó a horvát parti őrség állományába, azon belül is a spliti kapitányság fennhatósága alá került. Felhasználását tekintve elsősorban határvédelmet, illetve vízi rendőri feladatokat lát el, de ha kell, a tengeren bajba jutottakon is segít. Hadihajó lévén az Omiš elég komoly fegyverzetet is kapott. Legfőbb fegyvere egy 30 milliméteres ágyú, mely percenként 200 lövés leadására is képes, de két 12,7 milliméteres géppuskát is felszereltek a fedélzetére. A horvát hajó a légitámadások ellen sem védtelen, szükség esetén egyszerre négy optikai vezérlésű légvédelmi rakétát is ki tud lőni légi célpontjára. A hajótest megerősített AH 36-os acélból készült, ami ellenállóvá teszi a hagyományos lövedékekkel szemben. A hajót két, egyenként 3800 lóerős motor mozgatja akár 15 csomós sebességgel is. A 6 fős legénység mellett további 16 személy számára van hely a hajón, akik biztonságát egy különleges sugár- és vegyvédelmi rendszer szavatolja.

A tökéletes prototípus

Az elmúlt közel két évben a parti őrség egyik legfőbb feladata az volt, hogy az OB-31 Omišt minden lehetséges körülmény között tesztelje annak érdekében, hogy fel lehessen fedni a gép esetleges hibáit. A hivatalos álláspont szerint a hajó működése hibátlan volt, ezért a minisztérium 2015-ben kötött szerződés alapján további négy ugyanilyen hajót rendelt. A vízi járművek egyenkénti ára nettó 80 millió kúna. A gyártó szerint egy Omiš osztályú járőrhajó elkészítése legfeljebb 580 napot vesz igénybe, amit a vírushelyzet ellenére is tartani tudnak majd. A tervek szerint a következő hajó a jövő év végén fut ki a dokkokból, azt követően pedig hozzávetőlegesen félévente át tudnak majd adni egy-egy új járművet a hadseregnek, egészen 2023-ig. A horvát gyártmányú járőrhajó iránt már több ország is érdeklődött, ezért a Brodosplit bizakodó a jövőt illetően.

Szükség van a parti őrségre

Horvátország 2007-ben alapította meg a Horvát Parti Őrséget, mely a HH alá tartozik. A parti őrség tagjai gyakorlatilag rendőri jogkörökkel rendelkező katonák, akiknek területi fennhatóságuk a tengerre, illetve szükség esetén közvetlenül a part menti szárazföldre terjed ki. Legfőbb feladatuk az ország tengeri határainak védelme, amire az utóbbi időben növekedő migrációs nyomás miatt egyre nagyobb az igény, ezért jól jön majd számukra az öt új hajó.