Ha október, akkor daruvári magyar nap

0
422
DSC00550

A Daruvári Magyarok Egyesülete a korábbi évekhez hasonlóan októberben tartja a Magyar Kultúra Napja elnevezésű rendezvényét, amit most az 1956-os megemlékezés jegyében szerveztek meg.

A Daruvári Magyarok Egyesületét húsz évvel ezelőtt alakították meg. Az asszimiláció itt is megtette a magáét, így a településen jelenleg valamivel több, mint száz ember vallja magát magyarnak. Ezeknek a nagy része aktív szerepet vállal az egyesületben.
Már hagyománnyá vált, hogy októberben tartják meg a Magyar Kultúra Napja elnevezésű rendezvényt, amikor a közönség számára is ízelítőt adnak a gazdag magyar kultúrából, hagyományokból, és vendégül látják azokat az egyesületeket, amelyekkel jó kapcsolatot ápolnak. A műsorban így a házigazdák Hungarica énekkara mellett a nagypiszanicai Magyarok Közösségének vegyes kara, a szentlászlói, Petőfi Sándor nevét viselő kultúregyesület népi tánccsoportja, valamint Krešo Prević és Nada Ocvirk költők mutatkoztak be.
Az egyesület elnöke, Sabo Snježana elmondta, hogy szervezetük további működése is biztosítva van.
– Számos tervünk van a jövőre nézve is, amihez pedig nagy segítséget kaptunk anyaországunktól is a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Tóth Rebeka személyében, aki nyelvi képzéseket, különböző foglalkozásokat tart majd, és mindenben segíti munkánkat – mondta Sabo Snježana.
A magyar esten jelen volt Dalibor Rohlik, Daruvár polgármestere és Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke is.

 

{fcomments}