Ha minden igaz, Horvátországban is megrendezik a Nemzeti Vágta elővágtáját

0
47

Fica János csúzai lótartó a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségével karöltve idén először szervezné meg Magyarország legnagyobb, magyar tradíciókra épülő lóversenyének, a Nemzeti Vágtának a horvátországi előfutamát.

A Nemzeti Vágta 2008 óta minden évben Magyarország kiemelt hagyományőrző eseménye.

A magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lóversenyre a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében, az Andrássy úton kerül sor minden ősszel. Ötletgazdája és kezdeti időszakában szervezője Geszti Péter dalszövegíró és előadóművész volt, aki az első nemzeti vágtát Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából a magyar huszárság emlékének szentelte. A huszárság motívuma azóta is minden évben nagy hangsúlyt kap az eseményen.

A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és a kapcsolatteremtés, „hídépítés“ az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába.

Mára országimázs-rendezvénnyé vált, melyre jelentkezhet minden magyar önkormányzat, minden határon túli közösség, de akár magánszemély is. A regionális elővágták rendszere biztosítja a versenyek futamainak izgalmait és magas színvonalát. A legtöbb határon túli régióban – Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken, Muravidéken – rendeznek előfutamot, melyeknek legjobbjai a mindent eldöntő budapesti Nemzeti Vágtán képviselhetik településüket.

Az előfutam egy egész napos, magyarságot összefogó rendezvény lesz

Fica János csúzai lótartónak régi álma a horvátországi elővágta megrendezése, mely, úgy tűnik, idén valóra válhat.

– A lovak és a lovas sportok rajongójaként a kezdetektől fogva figyelemmel kísérem a Nemzeti Vágtát. A vajdasági előfutamot volt szerencsém élőben is látni, és arra gondoltam, miért ne szervezhetnénk meg mi is, a horvátországi magyar lovasok számára. Úgy gondolom, a program lényege a versenyen túl az, hogy összehozza magyarságunkat – mondta lapunknak Fica János.

Fica János

Ötlete megvalósítására biztatta De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is. Fica később felvette a kapcsolatot Bendes Csabával, a külhoni elővágták szervezőjével, akinek meghívására Jankovics Róberttel, magyarságunk parlamenti képviselőjével részt vettek a tavalyi Nemzeti Vágtán, amely hatalmas élmény volt számukra, és alkalmat adott arra is, hogy tovább egyeztessenek a részletekről. Fica és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke Neđeljko Kneževićtyel, az eszéki lovas klub vezetőjével is egyeztetett, aki támogatta a rendezvény ötletét és biztosítaná a helyszínt. A horvátországi elővágtát a tervek szerint, az eszék-rétfalusi lóversenypályán tartanák júniusban.