Ha áldozócsütörtök, akkor búcsú Rétfaluban

0
31

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület több mint hét évtizede ápolja a magyar hagyományokat, népi-nemzeti kultúránk értékeit. Ezek közé tartozik az áldozócsütörtöki búcsú is.

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület 1946-ban alakult, évente számos rendezvényt, megemlékezést tartanak. 1999-től a Népkör szervezi a Magyar Nap Eszéken elnevezésű rendezvényt, valamint 2000 óta minden évben az áldozócsütörtöki búcsút is.

Az esemény minden évben a rétfalusi református templomban istentisztelettel kezdődik. Az idősebb rétfalusiak visszaemlékezése szerint régen a szertartás után a templom alatti mezőn került sor a búcsúra, amely egy nagy majálishoz hasonlított, majd este a helyi kocsmában reggelig tartott a mulatság.

A helyszín ugyan változott, de a vidám hangulat megmaradt. A hűvös, szeles idő ellenére is sokakat kicsalogatott a Petőfi Sándor utcába a doroszlói zenészek kíséretében vonuló alfalusi ifjúsági néptáncosok menettánca. A felvonulókat Kretićéknél és a Magyar Rétfalu vendéglő (Varga kocsma) előtt is megvendégelték, majd a Népkör udvarán folytatódott a mulatság, ahol bográcsos babot, süteményeket és baranyai borokat kínáltak a látogatóknak.

A rendezvényen, amelyet a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatott, részt vett dr. Szántó Tibor, az Eszék városi magyar kisebbségi önkormányzat elnöke is.