Gyűjtőakció kárpátaljai nemzettársaink megsegítésére

275
06-hmik-segitseg-1

A Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége jótékonysági gyűjtőakciót szervez a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségével együttműködve kárpátaljai nemzettársaink megsegítésére.

A lappangó társadalmi feszültségek kívülről történő gerjesztése, azok hibás belső kezelése háborút eredményezett Ukrajnában, mely egyre nagyobb mértékben hat Kárpátaljára is.
Ukrajna és benne Kárpátalja gazdasága az összeomlás szélén áll. Az emberek létfeltételei folyamatosan és súlyosan romlanak, időről időre nagy megrázkódtatást okozva Kárpátalja magyar lakosságának is.
Múlt héten a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségéhez is eljutott egy levél a Facebookon keresztül, amelyben Popovicsné Palojtay Márta kárpátaljai lakos számol be az ottani ínséges körülményekről.
A levélben megemlíti, hogy a válsághelyzetben összeomlott a hrivnya árfolyama, az árak pedig elszabadultak. Így például a havi átlagnyugdíj 1000 hrivnya (kb. 250 kúna), az átlagfizetés pedig 1218 hrivnya volt (kb. 310 kuna), az árak viszont folyamatosan emelkednek, ráadásul eltűnőben vannak az alapvető élelmiszerek, elsősorban a liszt, az olaj és a cukor. A krízist fokozzák a besorozások, 18-tól 60 évesig bárkit elvihetnek a háborúba, és már eddig is sok kárpátaljai sérült meg vagy vesztette életét.
„ … ha valamikor, akkor most igazán szükség van arra, hogy a segítségeteket kérjem” – olvasható a levélben.
A Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége a kérést teljesítendő gyűjtőakciót szervezett a HMDK-val közösen. Az adományokat – csak és kizárólag tartós élelmiszereket – a HMDK bellyei székházába várják március 10-től 12-éig, 9 és 15 óra között.
– Ebben a helyzetben is helyt kell állnunk, bajba jutott nemzettársainknak mindenképpen szeretnénk segíteni – nyilatkozta Molnár Ljubić Mónika, a HMIK elnöke.
Ezúton is arra kérnek mindenkit, akinek módjában áll, járuljon hozzá adományával nemzettársaink megsegítéséhez, aki pedig egyénileg nem tud segíteni, adja tovább a gyűjtőakció hírét, hogy minél több adományt juttathassanak el Kárpátaljára, ahol most valóban nagy szükség van rá.

 

{fcomments}