Gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra

0
128

A Hegyalja Ifjúsági Egyesület tagjai minden év decemberében gyertyagyújtást szerveznek a délvidéki vérengzések és a második világháború áldozatainak emlékére. Az idei megemlékezés a járványhelyzet miatt szűkebb körben zajlott.

A horvátországi magyarságot az elmúlt száz évben számos megpróbáltatás érte, melyek közül kétségkívül a második világháború volt a legszörnyűbb. A világégésben több mint ezer horvátországi magyar veszítette életét. A harcmezők által követelt áldozatokon túl sok életet kioltott az átvonuló front és az utána következő, délvidéki vérengzésekként ismert etnikai tisztogatás is.

A Hegyalja Ifjúsági Egyesület, a hozzátartozókkal közösen, már évek óta minden év decemberében megemlékezik az áldozatokról. Az idei helyszíne a Csúza központjában lévő világháborús emléktábla és annak környéke volt, ahol az áldozatok emlékére száz gyertyát gyújtottak. A korábbi években a szomszédos településeken is sort kerítettek ilyen megemlékezésekre.

- Reklám -

– Egyesületünk hét évvel ezelőtt szervezett először gyertyagyújtást a délvidéki vérengzések emlékére. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy számos olyan személy is eljön ezekre az alkalmakra, akiknek a hozzátartozója a fronton esett el. A világégés 64 falubeli életét követelte, ami óriási áldozatnak számít egy ilyen kis település esetében – mondta Hordósi Dániel, a szervezet elnöke, aki hozzátette, hogy idén szűk körben szervezték meg az eseményt a járványhelyzetre való tekintettel.