Gyermektánccsoportok szemléje Szentlászlón

70

A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület egy évtizeddel ezelőtt szervezte meg először a gyermektánccsoportok szemléjét, amely azóta évről évre bemutatkozási lehetőséget kínál a legkisebb hagyományápolóknak. Az idei rendezvényen nyolc baranyai és szlavóniai csoport mutatkozott be.

Szentlászlón 1946 óta működik a Petőfi Sándor nevét viselő kultúregyesület, a tánccsoport a 70-es évek elején alakult, és azóta folyamatosan működik. Ma csupán az aktív táncosok több mint hetvenen vannak, négy csoportban. A gyermektáncosok két együttest alkotnak, nagy lelkesedéssel járnak a próbákra és a fellépésekre is, ők adják az ifjúsági néptáncegyüttes utánpótlását.

A szentlászlói fesztivál elsődleges célja az volt, hogy az ifjú néptáncosok számára egy olyan fórumot teremtsenek, amelynek keretében megismerkedhetnek a többi magyar egyesület gyermektánccsoportjának táncanyagával és a hazánkban élő nemzetiségek folklórjával.

– A középső csoportban főleg lányok táncolnak, ott csak egy fiúcskánk van. Ami a kicsiket illeti, jó a helyzet, a lányok mellett fiúk is vannak. Heti rendszerességgel gyakorol mind a két csoport. A gyerekekkel dunántúli táncot tanulunk, de amikor több a kicsi, akkor inkább gyermekfűzéseket, népi játékokat játszunk, aminek az is az előnye, hogy mindez nemcsak egy színpadi fellépésre alkalmas, hanem a mindennapok részévé válik, azt tapasztaljuk, hogy eljátsszák ezeket, így közösségteremtő erejük is van – mondja Kettős Csiffáry Éva, a kiscsoport egyik vezetője.

Az idei műsorban Lapis Jánosnak, a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület elnökének köszöntője után a házigazda egyesület csoportjai mellett magyar népi táncokat láthattunk még a Kórógy Hagyományőrző Egyesület táncosaitól, a kiskőszegi HMDK Liliom gyermektáncegyüttesétől, valamint a Várdaróc Magyar Kultúregyesület Gerle gyermektánccsoportjától. A színes kultúrműsorból nem hiányzott a horvát koreográfia sem, az antunovaciak és az ernestinovóiak megmutatták, hogy már a legkisebbek is ápolják, őrzik hagyományaikat.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének a vezetősége kiemelt figyelmet fordít gyermektánccsoportjainkra, hiszen a fiatalok azok, akik révén tovább élhetnek magyar hagyományaink, ezért igyekszik minden támogatást megadni nekik.

Az eseményen részt vett Marijana Janušić, az Ernestinovói járás elöljárója is.

A szemlét a zágrábi Kisebbségi Tanács és az Ernestinovói járás támogatta.