Gyermektánc-fesztivál Harasztiban: a második is sikeres volt

132
09-gyermekfesztival-1

Haraszti – A lacházi járási Ady Endre Magyar Kultúregyesület második alkalommal rendezett gyermektánc-fesztivált, amelyen hat népi tánccsoport mutatkozott be.

A lacházi járási Ady Endre Magyar Kultúregyesület ugyan csak 2008 óta létezik, ám két tánccsoporttal is (gyermek- és ifjúsági csoport) büszkélkedhetnek, és jó néhány fellépést tudhatnak maguk mögött mind itthon, mind külföldön. A gyerekek a rengeteg gyakorlást, a próbákat is szeretik. A múlt hétvégén lezajlott második haraszti gyermektánc-fesztivál sikere további munkára ösztönzi őket.

 

Felvonultak a kicsik Haraszti utcáin

A szombat délutáni program utcai felvonulással kezdődött, ahol a részt vevő hat népi táncegyüttes tagjai színpompás népviseletben, zeneszó mellett, gyakran meg-megállva ropták a táncot, amelynek a házak elé kiülő helyiek örültek a legjobban.

A hazaiakon kívül a fesztiválon felléptek a kopácsi Arany János Kultúregyesület, a HMDK Verőce-Dráva menti Megyei Egyesület, az ivanovci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület, a szentlászlói Petőfi Sándor MKE gyermektánccsoportjai.

Idén egy horvát művészeti együttes is bemutatkozott, akik egészen Zágrábból jöttek, hogy felléphessenek a fesztiválon. A HSPD (Hrvatsko Seljačko Pjevačko Društvo) Sljeme Šestine még 1895-ben alakult, több szekciója is működik, közülük Harasztiban a tamburazenekar és a gyermektánccsoport mutatkozott be.

 

Kultúrműsor, majd bál a felnőtteknek

A felvonulást követően a résztvevők a helyi kultúrotthon színpadán mutatták be tudásukat.

– Nagyon örülünk, hogy a legtöbben eleget tudtak tenni a meghívásnak, és eljöttek hozzánk, Harasztiba. Idén annyiban változott a program, hogy egy horvát tánccsoportot is vendégül láttunk, a felvonulás pedig egy rövid tűzoltó-bemutatóval is bővült, amelyet a lacházi önkéntes tűzoltók szerveztek. Hogy a felnőttek is táncra perdülhessenek, a kultúrműsor után egy bálra került sor – nyilatkozta lapunknak Kelemen János, az Ady Endre MKE elnöke.

A táncos délutánnak nagyon örültek a gyerekek. A szombati élmény után nyilván még nagyobb lelkesedéssel táncolnak majd, amivel szüleiknek és a többi nézőnek is örömet okoznak.