Gyermek dal- és táncfesztivál Kórógyón

828
tancfesztival

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület szervezésében a hét végén első alkalommal került sor gyermek dal- és táncfesztiválra az Árpád-kori településen.

Az Árpád-kori szlavóniai településen, Kórógyon több évtizedes hagyománya van a zenélésnek. Már az iskolapadokban hangszert adtak a diákok kezébe. Ebben legnagyobb szerepe a pár éve elhunyt Lebár Lajos tanítónak volt, akinek köszönhetően újabb és újabb zenészek kerültek ki onnan, az ő tanítványai alkotják a kórógyi Aranycsárdás együttest is.

tancfesztival

A több mint másfél évtizede változatlan felállásban muzsikáló együttes a baranyai és szlavóniai lakodalmak állandó szereplője. A zenésztalálkozó ötlete is tőlük származik, amit 2000-ben tartottak meg először, azóta pedig – kisebb szünetet leszámítva – évről évre megrendezik a találkozót a Kórógy Hagyományőrző Egyesülettel közösen, amely évente mintegy 250-300 magyar embernek szerez örömöt. Az egyesületnek felnőtt és gyermektánccsoportja is van, amelynek tagjai rendszeresen részt vesznek a környék eseményein, de külföldi felkéréseknek is eleget tesznek. Többek között ezek viszonzásaként szervezték meg a hétvégén először az első gyermek dal- és táncfesztivált baranyai és szlavóniai gyermektánccsoportok részvételével.

Eredetileg szabadtérre tervezték az eseményt, de a rossz idő miatt a kultúrotthonba szorult a gyerektáncosok népes tábora.

Délután két órától sorra adták át egymásnak a színpadot a kórógyi, a szentlászlói, a várdaróci, a kopácsi, a csúzai, az ivanovci, az antunovaci és a nagypiszanicai tánccsoportok.

tancfesztival

Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, nemzeti értékeink egyike a magyar néptánc, ilyen gazdag tánckultúrája, mint a magyarnak, kevés népnek van.

– Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok már gyermekkorban megismerkedjenek népi kultúránkkal. Rendszeresen és szorgalmasan járnak hétről hétre a próbákra, most pedig egy újabb bemutatkozási lehetőséget adtunk nekik ezzel a rendezvénnyel – mondta Cserepes Zoltán.

tancfesztival

A táncos produkciók után az énektudásukról is számot adtak, két kategóriában negyven gyereket hallgatott meg a háromtagú zsűri: Varga Tímea népdalénekes, a Kopácsi Alkalmi Zenekar tagja, Mandácskó Eszter Petőfi-ösztöndíjas és Jakumetović Rozália, a Vukovár Szerém megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

A kicsik között a sepsei Keresztes Dominik lett az első, míg a nagyobbaknál a kórógyi Cerin Szilvia.

Az eseményen részt vett Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke és Željko Matanović, a Tordinci járás elöljárója is.