Gyerekek és fiatalok bevonása a civil szervezetek munkájába

0
57

Önkéntes munkával, műhelyfoglalkozással és tanácsadással segíti a fiatalok bekapcsolását a civil szervezeti munkába egy uniós projekt, amihez önkéntes alapon az eszéki HMOM Központ is csatlakozott.

A civil szervezetek, mint az állampolgárok önkéntes szerveződései, tevékenységükkel fontos szerepet vállalnak a társadalmi problémák kezelésében.  Az elmúlt évtized társadalmi folyamatainak egyik legjelentősebb eredménye a civil szerveződések megjelenése az élet minden területén. Éppen ezen tevékenységeknek a bemutatása és a fiatalok aktívabb szerepvállalásra ösztönzése a célja az U.S.P.J.E.H. című Európai Szociális Alapból (409.568,82 Kn) és horvát állami költségvetésből (72.276,85 Kn) támogatott projektnek is, mely egy 18 hónapos időszakot foglal magába, és összesen 481.845,67 kúna értékű. A pályázó az eszéki „Malonogometni klub JUG 2” egyesület, partnere a szintén eszéki „Dar” autista gyermekeket nevelő családok egyesülete. A projekthez csatlakozott a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ is, ahonnan Mirela Berlančić horváttanár önkéntes munkáján keresztül már programokat valósítottak meg a diákokkal.

– Rendkívüli lelkesedéssel fogadták a diákok a műhelyfoglalkozásokat, aminek nagyon örültünk. Szeptembertől mindenképpen folytatni fogjuk, hiszen igazi értékteremtésről van szó az osztályfőnöki órák keretén belül – mondta el lapunknak az eszéki Központ horvát szakos tanárnője.

A projekt célja, hogy minél több, elsősorban gyermeket és fiatalt kapcsoljon be az eszéki civil szervezeti vérkeringésbe, valamint különféle foglalkozásokon és tájékoztatásokon keresztül segítséget nyújtson a fiataloknak a pandémia okozta következmények feldolgozásában. Ebben a projektelemben dr. Szántó Tibor nyugalmazott tisztifőorvos is részt vett.

– Négy műhelyt tartottam középiskolás fiataloknak, akikkel az egészséges táplálkozás, a testmozgás fontossága, a tudatmódosító szerek használatának veszélyei és a járvány, a vele járó bezártság következményei témaköröket dolgoztuk fel. Számomra nagyon jó tapasztalat volt, és remélem, hogy a gyerekek a megszerzett tudást hasznosítják is majd a jövőben – nyilatkozta a nyugalmazott tisztifőorvos.

A projekt tervezett eredménye, hogy megerősítsék a civil szervezeteket az oktatás révén, valamint egy digitális önsegítő kézikönyv elkészítése is tervben van, ami hozzájárulhat az érzékenyebb csoportok fejlődéséhez.

A cikk tartalmáért kizárólag a „Malonogometni klub JUG 2” felel.