Gyakorlati tippek a korai nyelvoktatáshoz

Dr. Aleksza Varga Melitta egyetemi tanár kolléganőjével közösen nemrég jelentette meg Idegen nyelv oktatása kora iskoláskorban c. kötetét, amely gyakorlati tanácsokkal és hasznos információkkal segítheti a nyelvtanárok munkáját.

Dr. Aleksza Varga Melitta egyetemi tanár az eszéki J. J. Strossmayer Tudományegyetem bölcsészettudományi karán a Német Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője, és 1997 óta foglalkozik idegennyelv-oktatással. Már egyetemi évei alatt elkezdte a tanítást, ma pedig már a leendő tanárokat oktatja a nyelvtanítás módszertanára. Angol szakos kolléganőjével, dr. Draženka Molnarral nemrég jelent meg közös kötetük, az Idegen nyelv oktatása kora iskoláskorban (eredeti címe: Nastava stranog jezika u ranoj školskoj dobi). Az egyetemi tankönyv koncepciója a szerzőknek a diákokkal való munka során szerzett sokéves tapasztalatából, valamint más, nyelvtanítási elméleti és gyakorlati módszertani szakemberekkel való együttműködéséből született. A tankönyv az 1-4. osztályos tanulók számára a releváns témákat dolgozza fel az idegennyelv-oktatás területén.

A nyelvtanulásnál hangsúlyt kell helyezni a motiváció fejlesztésére

Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz – tartja a mondás. A nyelvoktatás napjaink oktatásának szerves része, a diákok sok helyen már az első osztálytól legalább egy idegen nyelvet tanulnak. Az ilyen fiatalkori nyelvtanulásnak pedig külön módszertana van. A nyelvtanárok munkáját segítendő született meg a szóban forgó kötet is.

–  A kötet horvátul íródott, angol és német nyelvi példákon keresztül oktat. 360 oldalas, színes tankönyvi példákkal tarkított kézikönyvről van szó, amelyet elsősorban nyelvtanárok figyelmébe ajánlunk. Valamennyi elmélet is helyet kapott a kötetben, de az elsődleges célunk az volt, hogy minél gyakorlatiasabb, azonnal hasznosítható ötleteket, módszereket adjunk a tanárok kezébe. Ami külön hangsúlyt kapott, az a gyerekek nyelvtanulás iránti motivációjának a fenntartása, ami szerintünk egy rendkívül fontos szempont. A magyart mint idegen nyelvet oktató tanároknak vagy anyanyelvápoló tanítóknak egyaránt jó szívvel ajánlom, hasznos tanácsokat meríthetnek a kötetből, hiszen a kezdő témakörök szinte minden nyelvben megegyeznek – tudtam meg Melittától, a kötet egyik szerzőjétől.

A könyvben többek között példákat kaphatunk arra vonatkozólag, hogy hogyan adjunk a célnyelven utasításokat egyszerű módon a diákoknak, valamint arra is, hogy hogyan dolgozzunk fel olvasott és hallott nyelvi szövegeket.

A könyv megvásárolható a Školska knjiga üzleteiben, illetve megrendelhető a kiadó webshopjáról.