Grey Globe-kitüntetés a Kopácsi-rétnek

0
300
10-Kopacsi-ret

A Romániában megrendezett Ramsari Konvenció keretein belül kiosztották a Wetland Globe-díjakat, ezek közül a Grey Globe a Kopácsi-rét Természetvédelmi Területhez került.
A Wetland Globe-díj célja, hogy elismerésben részesüljenek a jól irányított mocsaras, gazdag növény- és állatvilággal rendelkező területek. A Mocsaras Területek Világhálózata (The World Wetland Network) hozta létre ezt a díjat, hogy olyan kis, nem kormányzati szervezeteket tüntessen ki vele, amelyek a természetvédelem területén munkálkodnak. A díjjal együtt nem jár pénzjutalom. Van Blue Globe-díj is a legjobban irányított mocsaras terület képviselői számára, míg a Grey Globe-ot azok vehetik át, akik a leginkább veszélyeztetett területekről gondoskodnak. A cél a figyelem felhívása arra, hogy a gyors gazdasági haszonszerzés miatt felszámolás fenyeget sok mocsaras területet – hogy ez ne következhessen be, nemzeti szintű védelemre van szükség.
A Kopácsi-rét a Duna 53 km-es szakaszának tervezett szabályozása miatt van kitéve komoly veszélynek. A WWF (World Wildlife Found) az „európai Amazonas” szíveként reklámozza a Rétet, és próbálja megakadályozni a tervezett szabályozás megvalósítását.
Chris Rostron, a Mocsaras Területek Világhálózatának elnöke a bukaresti díjátadón elmondta, a mocsarak nemcsak azért fontosak, mert növény- és állatvilágban gazdagok, hanem mert az emberrel is tökéletes összhangban élnek, hiszen a körülöttük élő lakosságnak is megélhetést nyújt, ha megfelelően irányítják.
A Kopácsi-rét mellett Grey Globe-díjban részesültek még ausztráliai, kolumbiai, dél-koreai és nyugat-afrikai mocsarak is.