Gradeći vrtiće, gradimo budućnost

0
31

Postavljanjem vremenske kapsule pod svečanim okolnostima, započela je izgradnja kulturnog centra u Belom Manastiru koji će, među ostalim, voditi računa o budućnosti Mađara u Hrvatskoj, odnosno o najmlađima. Osim u Belom Manastiru, zahvaljujući potpori Vlade Mađarske, po jedan vrtić biti će izgrađen još u Korođu i Laslovu.

„Naša mala mađarska zajednica u proteklim godinama učinila je sve u svojoj mogućnosti kako bi mogla upravljati svojom sudbinom, a mi, čelnici mađarske zajednice, učinili smo sve u interesu toga kako bi roditelji, djeca, naši poduzetnici ostali ovdje, u rodnome kraju. To ništa ne može bolje potvrditi nego li izgradnja jednog novog vrtića, koji istovremeno simbolizira i našu upornost, da nikada nećemo odustati. Voljeli bismo, kada pronađu ovu vremensku kapsulu, da vide kako smo mi vjerovali u budućnost, gradili smo budućnost, jednu „utvrdu“ koja čuva Mađare. Jednu takvu ustanovu, čiji zidovi se, u što vjerujemo, niti u prenesenom značenju, ne mogu srušiti jer smo svoje srce i dušu zapečatili u njih“ – pročitao je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH pismo stavljeno u vremensku kapsulu, koje je sam događaj učinilo još svečanijim.

Zahvaljujući vladi Mađarske grade se tri nova mađarska vrtića

Prema planovima, mađarska zajednica u Hrvatskoj, za godinu i pol dana može organizirati svečanosti otvaranja istih vrtića. U Korođu, Laslovu i Belom Manastiru započinju radovi s kojima se ne izgrađuje ništa manje nego budućnost. Ulaganja velikog kapaciteta omogućila je Orbanova vlada za jednu najmanju, ali i najsložniju zajednicu izvan granica domovine.

Na polaganju kamena temeljca prisutni su bili János Potápi Árpád, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske i Judit Pirityiné Szabó voditeljica odjela državnog tajništva za nacionalnu politiku pri vladi Mađarske, koji su povijesni trenutak slavili zajedno s članovima naše zajednice.

János Fuzik, Tomislav Rob, Róbert Jankovics, János Potápi Árpád, Judit Pirityiné Szabó, Csaba Demcsák, Olivér Matijević i Goran Hes

-Bit naše politike je razmišljati o zajednici, o obitelji i naciji. Kada djelujemo kao nacionalna politika, i tada se u prvom redu okrećemo djeci i mladima, jer ako njih ne podupiremo, tada praktički za dvadeset godina nećemo imati o čemu razgovarati. Dakle, zajednički interes nam je i to da vlastitu djecu, vlastitu obitelj možemo ojačati. Zbog toga smo 2016. godine pokrenuli program razvoja vrtića. Obnovili smo, odnosno izgradili približno tisuću vrtića diljem Karpatskog bazena. Ponosno možemo reći kako će se zahvaljujući božićnoj odluci vlade 2020. godine iz potpore od 1 milijarde i 300 milijuna forinti, ostvariti vrtići u Korođu, Laslovu i Belom Manastiru – rekao je u svome govoru državni tajnk János Potápi Árpád.

Vremenska kapsula za nadolazeće generacije

Govor je održao i gradonačelnik Grada Belog Manastira, Tomislav Rob, koji je istaknuo višegodišnju uspješnu suradnju i prijateljstvo s Demokratskom zajednicom Mađara Hrvatske i značaj kulturnog centra koji će se graditi. Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, je među ostalim pak rekao kako se nada da će puno roditelja upisati svoje dijete u buduće novootvorene vrtiće, naime na našim najmanjima je zalog opstanka naše zajednice.

-Ovim ulaganjima uistinu ostvarujemo uvjete opstanka naše male zajednice. Dužni smo ogromnu zahvalu vladi Mađarske, što nam je to omogućila. Ostalo je na nama i roditeljima, koji će, nadamo se, vidjevši napredak, odlučiti na zasnivanje obitelji sa što više djece – izjavio je za naš list saborski zastupnik.

Nakon govora, uzvanici su u jednu vremensku kapsulu smjestili nacrte zgrade, pismo namijenjeno nadolazećim naraštajima, potpisano na mjestu događanja, novčanice od 500 forinti i 50 kuna i primjerak tjednika Új Magyar Képes Újság. Nakon zatvaranja, kapsulu su spustili u zemlju i zatrpali lopatama betona.

Ovim svečanim aktom, Mađari u Hrvatskoj su poslali poruku kako vjeruju u budućnost, u djecu, u buduće naraštaje.

Na događaju važnom za Mađare u Hrvatskoj nazočni su bili i  dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, János Fuzik, generalni konzul u Osijeku, Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu, Janoš Andoči, ravnatelj Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku, Anna Kovačević, ravnateljica Osnovne škole Lug, Erna Varga, stručni suradnik Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku, kao i Zoltan Čerepeš i Deže Kelemen, članovi predsjedništva DZMH iz Korođa i Laslova, koji su ujedno i zamjenici načelnika za mađarsku nacionalnu manjinu Općine Tordinci i Ernestinovo.