Gőzerővel folyik a felújítás Kórógyon

182

Jól halad a kórógyi kultúrotthon felújítása. A külső munkák már az utolsó fázisban vannak, Vukovár-Szerém megye jóvoltából pedig a fűtést/hűtést is hamarosan beszerelik. A múlt héten Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Božo Galić zsupán tartottak sajtótájékoztatót.

A HMDK számára mindig is kiemelten fontosak voltak a magyar települések közösségi és vallási épületei, melyek közül az elmúlt időszakban többnek a felújítása is megkezdődött, így a kórógyi kultúrotthoné is. Először az épület nyílászáróit, majd a tetőszerkezetet cserélték ki, most pedig a végé fele közeledik az épület külső szigetelése is. Teljes felújítása a becslések szerint több mint egymillió kúnába kerül, amit a horvát kormány támogatásából fedez a HMDK. Vukovár-Szerém megye támogatásának köszönhetően pedig hamarosan megkezdődhet az épület fűtés- és hűtésrendszerének a beszerelése is. A kultúrotthonban egy korszerű, a 21. század igényeinek megfelelő gázfűtés lesz, valamint egy nagyteljesítményű légkondicionáló berendezést is beépítenek.

– A kórógyi felújítás is annak a nemzetépítő projektnek a része, amelyet a HMDK még 2016-ban indított. Minden olyan intézményt, épületet, amely a horvátországi magyar kultúra megőrzését szolgálja, felújítunk, korszerűsítünk. A munkálatok első fázisa a végéhez közeledik, a következő fázist pedig jövőre tervezzük. Akkor a belső tereket fogjuk teljesen felújítani és rendezni, valamint az udvarból szeretnénk egy korszerű, a fiatalok számára is használható teret kialakítani – mondta magyarságunk parlamenti képviselője, Jankovics Róbert, aki a HMDK és a kórógyiak nevében is megköszönte a támogatást a hűtés- és fűtésrendszer beszerelése kapcsán.

A helyszíni szemle során Božo Galić, Vukovár-Szerém megye zsupánja megtekintette a munkálatokat, majd pedig sajtótájékoztatót tartott.

– A kórógyiak, ahogy a megye többi települése is, már rég megérdemelték, hogy egy korszerű, funkcionális kultúrotthonuk legyen. Örülök, hogy sikerül végre felújítani ezt az épületet, és annak is, hogy a faluban aktív közösségi élet zajlik – nyilatkozta lapunknak Božo Galić, aki hozzátette azt is, hogy könnyű olyanoknak segíteni, akik dolgoznak.

A kultúrotthon felújításának első fázisát a tervek szerint a nyár közepén fejezik be.

Az Árpád-kori település kultúrotthona a múlt század 50-es éveiben épült. Az 1991-től 1997-ig tartó honvédő háborút követően két alkalommal is végeztek rajta részleges tatarozásokat, de egy teljes, átfogó felújításon még nem esett át, így meglehetősen rossz állapotban volt.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a Tordinci járással tavaly decemberben kötött szerződést, amelynek értelmében 15 évre megkapta a kórógyi kultúrotthon használati jogát. A szerződés aláírásával pedig megteremtődött az épület teljes felújításának a jogi háttere.