Gőzerővel építik a magyar kormány támogatásával a petrinjai általános iskolát

236

A magyar kormány jóvoltából mintegy 25 millió euró értékű projekt keretében épül a földrengés sújtotta Petrinjában az új általános iskola. Az építkezés rendben zajlik, 2023 végére készül el az új oktatási intézmény.

A magyar kormány támogatásával épülő, húsztantermes általános iskola alapkövét ünnepélyes keretek között júniusban tették le a földrengés sújtotta Petrinjában, amely eseményen Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is jelen volt.

2020 decemberének végén és 2021 január elején 4,5-6,3 erősségű földrengések rázták meg Közép-Horvátországot. A természeti cspás leginkább Petrinja várost sújtotta. Az anyagi kár értékét 37,5 milliárd kúnára becsülte a horvát kormány. Ebben a nehéz helyzetben a magyar kormány elsőként nyújtott segítő jobbot Horvátországnak, hiszen az azonnali segítségnyújtáson túl iskola- és templomépítéseket is vállalt. Ezek egyike a petrinjai I. Számú Általános Iskola felépítése, a munkálatok kitűnő ütemben haladnak, és az új oktatási intézmény befejezése 2023 végére várható.

Az új, háromszintes iskolában 20 osztályterem kap majd helyet. A földszinten lesz a konyha, az étkező és nyolc tanterem. Lesz sportcsarnoka és egy kisebb közösségi terme is. Az első szinten kapnak helyet az adminisztrációs munkatársak helyiségei, a tanári szoba, az igazgatói iroda és további tantermek, míg a második emeleten a tantermek mellett egy rehabilitációs terem is helyet kap. Az épületet akadálymentesre és mozgáskorlátozottak számára is használhatónak tervezték.

Az intézmény egyébként több száz éves múltra tekint vissza, népiskola az 1700-as évektől működött itt. A földrengés előtt az iskola modernnek számított, gyakorlóiskolaként is szolgált tanítóképző főiskolások számára.

Magdalena Komes, Petrinja polgármestere a város zászlaját ajándékozta dr. Demcsák Csaba magyar nagykövetnek, melyen az épülő iskola összes diákjának a kézjegye is ott van

Magdalena Komes, Petrinja polgármester asszonya már az alapkőletételnél is köszönetet mondott a magyar kormánynak és a magyar népnek a nagylelkű adományért, „amelynek köszönhetően a petrinjai gyerekek számára biztosítva lesz a megfelelő oktatás, ami egyben a jövő zálogát is jelenti”. Nemrég pedig újabb köszönetnyilvánításként dr. Demcsák Csabának, Magyarország zágrábi nagykövetének Petrinja város zászlaját nyújtotta át, amit az épülő iskola összes diákja kézjegyével látott el.