Gordan Grlić-Radman: Erőteljes Európa a célja a horvát EU-elnökségnek

0
53
Gordan Grlić-Radman

Erőteljes Európát akar a kihívásokkal teli világban az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét a jövő év első hat hónapjában betöltő Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere.

Gordan Grlić-Radman múlt csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadást. A Stratégiai Tanulmányok Intézetének Erős Európa – nagy kihívások – a horvát uniós elnökség prioritásai című rendezvényén azt mondta, nagyra értékelik, hogy a magyarok támogatták őket 2011 első felében, abban a kulcsfontosságú időszakban, amikor sikeresen lezárultak Horvátország csatlakozási tárgyalásai.

Azt hangoztatta, hogy a magyarok és a horvátok barátsága több mint 800 éves. A két nép köteléke erős és elszakíthatatlan – fűzte hozzá.

Gordan Grlić-Radman jelezte, hogy Horvátország még csupán hat éve tagja az uniónak, és először tölti majd be az elnöki pozíciót.

Azt mondta, hogy a közös múltra, a keresztény civilizációra, a demokráciára és az egyenlőségre alapozva le kell győzni a külső és a belső akadályokat, nem szabad azonban idealista álmodozásba merülni.

Négy pillérre kívánnak támaszkodni – közölte a horvát miniszter. Olyan Európát akarnak, amely bővül, amely összeköt, amely oltalmazza a külső és a belső határokat, valamint olyant, amely befolyásos – sorolta.

 Az előadás utáni beszélgetésen Varga Judit magyar igazságügyi miniszter azt hangoztatta, hogy magyaroknak és horvátoknak közös a történelmük és a szokásrendszerük, a két nép beszéli egymás nyelvét. A közép-európai értékek egyre markánsabban jelennek meg az európai politikában – tette hozzá.

Viszont – mint fogalmazott – „sokszor blokkban kezelnek minket, és az apró színeinket, a kontextusainknak a finomságát kevésbé értik”.

A szervezők azt írták: a rendezvény célja, hogy a résztvevők azonosítsák Közép-Európa érdekeit a mai Európa-politikában, egyúttal megkíséreljék felvázolni a jövő év várható fejleményeit is.