Godišnja skupština u zagrebačkom Društvu Ady – pridružuju se DZMH-u

18

U subotu je zagrebačko Mađarsko kulturno društvo Ady Endre održalo godišnju skupštinu gdje se, osim sadržaja i financijskih izvješća, odlučilo o pružanju zamolbe za pripajanjem u DZMH.

Na skupštini se moglo čuti kako Mađarsko kulturno društvo Ady Endre za sobom ostavlja bogatu i uspješnu godinu, tijekom koje su na dostojanstven način obilježili i 90. godišnjicu osnutka društva.

Dirljivi trenutak društva bio je kada su se sudionici velikim pljeskom prisjetili nedavno preminule Margite Sabo, koja je u zagrebačkom mađarskom društvu velike prošlosti ispunjavala ulogu dopredsjednice. Potom su pozdravili Lajoša Sirovicu, kojemu je ove godine 60 godina kako je član društva.

Na temelju odluke skupštine, a u čast gospođe Margite Sabo, odsada će se velika dvorana sjedišta Društva Ady zvati Margitina dvorana, nadalje izabrali su novog dopredsjednika Zoltana Balaža-Pirija, koji ujedno vrši i funkciju predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine Zagreba.

Skupštinu su svojim prisustvom uveličali dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu i  Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara.

– Veliko je zadovoljstvo DZMH, što ćemo u budućnosti imati još čvršću suradnju sa zagrebačkim Mađarima kroz status članice udruge. Svakako ću od predsjedništva DZMH i od skupštine tražiti da jednoglasno prihvatimo Društvo Ady među članice udruge – izjavio je za naš list  Róbert Jankovics, koji je na skupštini odao priznanje Društvu.

-Ukoliko predsjedništvo DZMH prihvati našu zamolbu i prihvati Društvo Ady među članice udruge, od toga trenutka više nismo nezavisni, već ćemo i mi biti timski igrači, pridružujemo se u ime i u interesu Mađara – izjavio je za naš list Laslo Molnar, predsjednik zagrebačkog Mađarskog društva, dodajući kako je do zamolbe za pridruživanjem u krovnu organizaciju došlo nakon brojnih dogovora i rasprava, a jednoglasnom odlukom skupštine.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.