Godišnja skupština riječkih Mađara

0
16

DZMH ogranak Primorsko-goranske županije održao je godišnju skupštinu, gdje su ocijenili programe proteklog razdoblja i prezentirali buduće planove.

DZMH ogranak Primorsko-goranske županije jedan je od najstarijih aktivnih ogranaka. Prije dvije godine su se uspjeli useliti u vlastito sjedište, u secesijskom stilu izgrađena impozantna Villa Anna daje mjesto programima udruge, pa je tako i skupština tamo održana. Na redovnoj godišnjoj skupštini izvijestilo se o programima iz 2021. godine, odnosno raspravljalo se o zadacima koji nadolaze.

Sastaju se na tjednoj bazi

Riječki Mađari imaju dvije aktivne sekcije, jedna je likovna, a druga književno-dramska, čiji članovi se sastaju na tjednoj bazi u sjedištu udruge. U okviru književne sekcije funkcionira igraonica za djecu. Na redovnoj godišnjoj skupštini se, nakon izvješćivanja, govorilo o nadolazećim programima.

-Trenutno se s velikim oduševljenjem pripremamo za jedan izlet, u okviru kojeg sa sobom nosimo materijal za izložbu vinkovačkim i Mađarima u Dalj Planini. Ovakva događanja uvijek nestrpljivo očekujemo, naime, jako je važno što njegujemo prijateljstva s drugim mađarskim udrugama i međusobno podijelimo iskustva. Osim toga, uskoro pripremamo pjesnički festival nacionalnih manjina koje žive u županiji, što u našoj udruzi ima višegodišnju tradiciju i koju zbog epidemijske situacije u protekle dvije godine, na žalost, nismo mogli održati. Ove godine to svakako mislimo nastaviti – izjavila je za naš list Zdenka Šibalin Klepac, predsjednica udruge.

I dalje nastavljaju s radom prevođenja mađarskih narodnih priča na hrvatski jezik i njihovo izdavanje. Na skupštini se istaknula i potreba da se na obilježavanju blagdana povodom 20. kolovoza održi sveta misa na mađarskom jeziku i što bi svakako voljeli ostvariti.

Na skupštini je sudjelovao i Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.