Godišnja izvještajna skupština DZMH-a u Korođu

91

Redovna godišnja izvještajna skupština Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj (DZMH) održana je 30. studenoga  ove godine u obnovljenom i predanom domu kulture u Korođu. Voditelji krovne udruge izvijestili su o ovogodišnjim rezultatima i planovima za sljedeću godinu, te su pristupile nove tri udruge članice. Sjednici je prisustvovala i Judit Pirityiné Szabó, voditeljica odjela mađarskog Državnog tajništva za nacionalnu politiku, koja je poželjela našoj organizaciji da im svaka buduća godina bude barem toliko dobra kao ova.

Prvo je Robert Jankovics, predsjednik  DZMH-a, zastupnik mađarske  manjine u Saboru, ocijenio ovu godinu, za koju je rekao da je više nego uspješna i u mnogočemu povijesna za mađarsku manjinu u Hrvatskoj. Ovdje je prvenstveno mislio na učenički dom u Osijeku, koji je sagrađen nakon dva desetljeća, te ga  predali prije nekoliko dana mađarski i hrvatski premijeri, kao i na medijsku kuću DZMH-a u Bilju,  novo sjedište Mađara u Rijeci, na Vilu Annu. Dugo je nabrajao ulaganja u 2019. koja su pogodila gotovo svako naselje u kojem žive Mađari.

Jankovics Róbert

– Obnovljene su zgrade udruga, crkve, a radovi su i sada u tijeku na nekoliko mjesta. Riješili smo pitanje sjedišta svake mađarske udruge – rekao je Robert Jankovics, koji je dodao da je veliko priznanje za našu organizaciju pokraj ulaganja i to što nas dalje posjećuju najviši rukovoditelji na javnim dužnostima i tretiraju nas kao partnere.

Nakon izvješća, generalna skupština je izglasala dodavanje tri nove udruge. Skupština je također jednoglasno izabrala gđu Zdenku Šibalin Klepac na predsjedničko mjesto, koje se ispraznilo smrću Eve Viole. Gđa Zdenka Šibalin Klepac od kolovoza vodi udrugu DZMH-a u Primorsko-goranskoj županiji.

Judit Pirityiné Szabó, voditeljica odjela mađarskog Državnog tajništva za nacionalnu politiku, sudjelovala je i govorila na godišnjoj izvještanoj skupštini, čestitajući i želeći DZMH-u daljnji uspjeh.

Pirityiné Szabó Judit