Gerstmajer Mihály borai taroltak

340
11-misi

Eszék – Eszék-Baranya megye, Eszék városa, valamint a megyei és a városi turisztikai közösség szervezésében a hét végén került sor a Bor és a Turizmus Napjai elnevezésű rendezvényre Eszék történelmi óvárosának a központi terén. A rendezvény keretein belül a megyei borverseny győzteseit is kihirdették, a megye legrangosabb elismerését Gerstmajer Mihály érdemelte ki 2010-es szemelt chardonnay-jával.

Október első, verőfényes szombatján került sor Eszék-Baranya megye, Eszék városa, valamint a megyei és a városi turisztikai közösség szervezésében a sorrendben harmadik Bor és a Turizmus Napjai elnevezésű rendezvényre, ugyanakkor a hónap első szombatja lévén, a régiségek vásárát is ekkor tartották Eszék óvárosában. Így a központi téren, valamint a környező kis utcákban száznál is több kirakodó portékái között lehetett sétálgatni, a nagyszínpadon pedig népi tánccsoportok bemutatkozása és koncertek sora várta az érdeklődőket.

A rendezvény nem titkolt célja a gazdag étel- és italkínálat mellett a megye borászai által készített nedűknek is egyfajta reklámot csinálni, valamint bemutatni a megye borútjait, amelyből eddig 11-et nyitottak meg.

 

Kihirdették a megyei borverseny győzteseit

A rendezvény keretein belül kihirdették a megyei borverseny győzteseit is. A versenyen a megye öt borrégiójának borászai mellett a nagy pincészetek, mint pl. a Bellye, a Feričanci, a Đakovói és az Erdut is részt vett, 62 bormintát értékelt a zsűri. Gertsmajer Mihály elismert vörösmarti borászunk négy bormintával vett részt a versenyen, két ezüstéremmel, egy nagyarannyal és a megye különdíjával, az arany dukáttal lett gazdagabb.

– Nagy elismerés ez számomra, mert az utóbbi időben nagyon nehéz a nagy pincészetek mellett érvényesülni, a mostani versenyen is csak négyünknek sikerült nyerni, a díjak nagy részét a nagyvállalatok zsebelték be. Négy mintát neveztem be, a kései szüretelésű rajnai rizlinggel és az olaszrizlinggel ezüstérmet nyertem, míg a szürkebarát nagyaranyat, a válogatott szemekből készített chardonnay-val pedig a megye különdíját, az arany dukátot érdemeltem ki. Ilyent csak azok a borok kaphatnak, amelyeket 91 pontnál többre értékeltek. Az idei versenyen csak az én bormintám lépte át ezt a határt – mondta büszkén Gerstmajer Mihály.

A díjakat dr. Vladimir Šišljagić zsupán , Krešimir Bubalo polgármester és Željko Kraljičak zsupánhelyettes adta át.