Gazdinski krug: prva polovica godine protekla je aktivno

0
31

Čelnici Gazdinskog kruga DZMH sudjelovali su na svečanosti posvećenja pšenice u okviru programa Kruha Mađara u mjestu Nyárádszereda, ekipa je uspješno sudjelovala na natjecanju u kuhanju perkelta od ovčetine u Senti, a u mjestu Csíkszereda promovirali su našu vinsku regiju.

Posljednje što smo pisali o Gazdinskom krugu DZMH bilo je o njihovoj dobrotvornoj akciji koju su organizirali za pomoć Zakarpatskoj oblasti.

Udruga, koja okuplja poljoprivrednike Mađare u Hrvatskoj, sudjelovala je na brojnim programima, gotovo svaki vikend negdje putuju.

Otvorenjem „Programa Kruha Mađara – 15 milijuna zrna pšenice“, dobrotvornog programa na nivou Karpatskog bazena, smatra se posvećivanje pšenice, koje se odvilo krajem travnja, u transilvanijskom mjestu Nyárádszereda. Na događanje su pristigli poljoprivrednici, predstavnici njihovih udruga iz mađarskih naselja sa svih dijelova Karpatskog bazena, kao i predstavnici poljoprivredne politike Mađarske i predstavnici diplomacije. Naš Gazdinski krug predstavljali su Laslo Horvat i Ibolya Horvat iz Novog Bezdana. Posvećenje pšenice znači posvećenje oranica na kojima je ona posijana, a odvija se na dan svetoga Marka (25. travnja) ili tomu datumu najbliži dan.

Dana 24. travnja jedna ekipa sudjelovala je i na natjecanju u strižanju ovaca i kuhanju perkelta od ovčetine, koje se odvilo u Senti, u Vojvodini. Atila Sabo, predsjednik Gazdinskog kruga, ponosno je izjavio kako je kuhar njihove ekipe, Ištvan Dudaš iz Novog Bezdana, osvojio brončano mjesto između 58 prijavljenih sudionika natjecanja u kuhanju.

Atila Tarnai, savjetnik Gazdinskog kruga DZMH, sudjelovao je na usavršavanju prošloga tjedna u Senti. Od njega smo saznali kako su na usavršavanju sudjelovali još i savjetnici iz Vojvodine, te kako je za njega program bio koristan, a naglasak je stavljen na razvijanje komunikacije. Vinarija Sabo iz Karanca predstavljala je Gazdinski krug i našu regiju u mjestu  Csíkszereda (Transilvanija) na Csíki Majálisu, koje je održano od 13-15. svibnja. U okviru programa, na sajmu rukotvorina sudjelovali su vinari iz regija izvan granica i Mađarske, a našu zajednicu Mađara predstavljao je štand Obiteljskog podruma Szabo koji je privukao veliku pažnju. Tivadar Balint, vinar podruma, održao je i predavanje o našoj vinskoj regiji na nedjeljnom stručnom seminaru.

Anastazija Balint Sabo izjavila je za naš list kako se Gazdinski krug pridružio Planu Schams Ferenc, kojeg podržava Ministarstvo poljoprivrede Mađarske, a u okviru kojega žele okupiti vinare. U Planu Schams Ferenc organiziraju se brojne aktivnosti: manifestacije, izobrazbe, stručna usavršavanja, marketing i osnivanje jednog centra vinara.