Gazdinski krug DZMH: Prijelazna kolijevka Mađara prešla je u Zmajevac i podijeljeno je brašno iz donacija

34

Predstavnici Gazdinskog kruga DZMH prošloga tjedna odnijeli su prijelaznu kolijevku Mađara u Hrvatskoj iz Vardarca u Zmajevac, a ovih dana su podijelili brašno samljeveno od 5 tona donirane pšenice u programu Kruh Mađara.

Prijelazna kolijevka otišla je u Zmajevac

2020. je bila godina nacionalnog zajedništva, povodom koje su brojni programi i radnje pokrenuti s ciljem jačanja zajedništva Mađara koji žive u Karpatskom bazenu i širom svijeta. Ministarstvo poljoprivrede Mađarske pokrenulo je program „Prijelazna kolijevka” za potporu mađarskim obiteljima izvan matične države koje se bave poljoprivredom i očekuju prinovu. Potporu je organizirao odjel Ministarstva za suradnju unutar Karpatskog bazena, uz doprinos mađarskih poljoprivrednih udruga izvan matične države.

U okviru projekta u svaku prekograničnu regiju se dostavilo drvenu izrezbarenu kolijevku, za Mađare u Hrvatskoj kolijevku su preuzeli predstavnici Gazdinskog kruga DZMH. Kolijevka je kod prvog mađarskog vlasnika u Hrvatskoj dospjela prije tri godine, od tada svakih šest mjeseci mijenja vlasnika. Ovih dana je iz Vardarca prešla u Zmajevac kod obitelji Midlinski, gdje će ju jedno vrijeme koristiti Mia.

Njezin otac, Ištvan Midlinski, koji radi u poljoprivredi, obnašajući dužnost predsjednika mjesnog kulturnog društva, čini puno za očuvanje i opstanak zmajevačkih Mađara. U obitelji, Mia je drugo dijete.

Čelništvo Gazdinskog kruga DZMH smatra kako je ova kolijevka jedna poveznica među obiteljima s djecom, to simboliziraju i karike srebrne narukvice koju dobije svaka beba kada roditelji preuzmu kolijevku.

-S programom prijelazne kolijevke nastojimo sugerirati mladim parovima da je osnivanje obitelji lijepa i plemenita odluka, postoji potreba za potomcima već i iz razloga kako bi naša zajednica imala budućnost – rekao je Attila Sabo, predsjednik Gazdinskog kruga DZMH.

Program Kruh Mađara: donacija brašna

Program Kruh Mađara pokrenut je 2011. godine i tijekom godina je izrastao u tradicionalan događaj koji simbolizira nacionalno jedinstvo i solidarnost. U okviru programa, nacionalnom suradnjom prikupljaju pšenicu od donatora iz mjesta regije Karpatskoga bazena u kojima žive Mađari.

U programu već dugi niz godina sudjeluje i Gazdinski krug DZMH. Zahvaljujući njihovoj akciji, od mađarskih poljoprivrednika prikupi se velika količina pšenice, ove godine 5 tona. Od toga na svečano sakupljanje odnesu simboličnu količinu pšenice, a preostalu pšenicu samelju i podijele mađarskim školama u kojima funkcionira školska kuhinja. Donaciju brašna u ponedjeljak su prvo odnijeli u Mađarski centar u Osijeku, a u narednim danima će se dostaviti u Lug i u Zmajevac.

Gazdinski krug DZMH i ovim putem želi zahvaliti svima na velikodušnoj donaciji koja je još jednom dospjela na pravo mjesto.

Prijevod: Šandor Jakab

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.