Gazdinski krug DZMH: natjecanja, stručna predavanja, obuke

6

Aktivan mjesec je iza udruge koja okuplja mađarske poljoprivrednike u Hrvatskoj: njeni savjetnici i članovi sudjelovali su na gastro natjecanjima, na ocjenjivanju rakije te na obukama za vinare.

Gazdinski krug DZMH sudjelovalo je 21. travnja na Međunarodnom natjecanju u štriganju ovaca i kuhanju ovčjeg perkelta u Senti u Vojvodini. Ekipa gazdinskog kruga sudjeluje svake godine i dokazali su se već i prijašnjih godina. Ištvan Dudaš iz Novog Bezdana i ovoga puta pokazao je koliko dobar ovčji perkelt zna skuhati: žiri je među 51 kotlićem zlato dodijelio njegovom perkeltu.

Gazdinski krug po drugi puta je članovima pružio mogućnost za sudjelovanje na natjecanju za najbolju rakiju Duna Arany Párlata u Slovačkoj. Šandor Kovač, proizvođač rakije iz Kopačeva, prošle godine osvojio je titulu Champion s rakijom od smokve, a ovoga puta zlato je osvojio sa rakijom od kajsije i viljamovkom, osim toga osvojio je još jednu srebrnu i tri brončane medalje. Zlato je dobio i Ištvan Huđik iz Dalj Planine za rakiju od kajsije. Rakija od plave šljive Danijela Pinkerta iz Suze dobila je brončanu medalju, a Janoš Pinekrt iz Zmajevca srebrnu medalju osvojio je s lozovačom, lozovača Ištvana Dudaša iz Novog Bezdana dobila je broncu.

Od Attile Tarnaija, savjetnika Gazdinskog kruga, doznali smo da je prošloga tjedna organizirano usavršavanje za poljoprivrednike.

-Posjetili smo Józsefa Rittlingera, predsjednika Nacionalne poljoprivredne komore Baranjske županije u Mađarskoj, koji nam je pokazao pokusnu sjetvu pšenice. O pokusnim sortama predavanje je održao Balázs Márton, predstavnik osječkog Poljoprivrednog instituta u Mađarskoj. Nakon toga posjetili smo podrum Boross u Haršanju, gdje smo prisustvovali predavanju uz degustaciju vina: vlasnik podruma održao je predavanje o sortama loza, o najkarakterističnijim bolestima, o vinima podruma i o prednostima tekućeg gnojiva – izjavio je za naš list Attila Tarnai, dodajući kako gazdinski krug svake godine organizira usavršavanja za poljoprivrednike. Na ovogodišnjem usavršavanju priliku su dali i članovima udruge.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.