Gazdinski krug DZMH i ove godine sudjelovao je na OMEK-u

18

Najvećim poljoprivrednim događanjem Karpatskog bazena smatra se Sajam poljoprivredne i prehrambene industrije (OMEK),  na kojemu i Gazdinski krug DZMH već više godina sudjeluje kao izlagač. I ove godine su predstavili proizvode mađarskih poljoprivrednika u Hrvatskoj, a za članove organizirali su i ekskurziju autobusom.

 81. Sajam poljoprivredne i prehrambene industrije (OMEK), koji je održan u HUNGEXPO Budapest Kongresnom i izložbenom centru, između 20. i 22. listopada 2023., posjetitelje je čekao izložbom domaćih i ručno rađenih proizvoda, dječjim koncertima, malim životinjama, gastro „dvorištima“ i drugim bezbrojnim programima. Najveći poljoprivredni događaj u Mađarskoj ponudio je prave obiteljske programe i bogatu zabavu, ali je bio i važno mjesto susreta predstavnika poljoprivredne struke. Partner država sajma je Srbija, tako su posjetitelji OMEKA mogli kušati delicije zemlje partnerstva.  Na svečanom otvorenju sajma, István Nagy, ministar poljoprivrede u Mađarskoj, rekao je kako je sajam OMEK blagdan mađarske zemlje i mađarskih poljoprivrednika. „Regija Mađarske raspolaže s neprocjenjivim vrijednostima i resursima. Povoljni geografski uvjeti naše zemlje daju nam mogućnost da brinemo o vlastitoj samodostatnosti i proizvodimo hranu za sebe i druge. Upravo zbog toga vlada poljoprivredu smatra strateškim sektorom.“ Naglasio je ministar. Ministarstvo poljoprivrede i Centar za marketing u poljoprivredi na trodnevnoj manifestaciji su vodili brigu o primamljivim ponudama: i ovoga puta su održali najveći proizvođački sajam Karpatskog bazena gdje je gurmane čekala široka paleta organskih proizvoda, mesnih prerađevina, meda, domaćih i ručno rađenih proizvoda. Ovdje se već nekoliko godina mogu predstaviti i mađarski poljoprivrednici i proizvođači izvan matične države. Među njima su bili i članovi Gazdinskog kruga DZMH, tom prigodom uredili su kutak „seljačkog dvorišta“, gdje su održali prezentaciju proizvoda mađarskih proizvođača u Hrvatskoj. Prezentacije su održali: Zoltan Žilinski, koji je vrcao med, Ferenc Dobsai mlađi, na licu mjesta je izrađivao žlice za degustaciju, a Ištvan Dudaš svirao je na tamburici. Puno posjetitelja pogledalo je njihov štand, te su i oni sami obišli sajam, koji je za članove Gazdinskog kruga bila prilika za izgradnju kontakata, razmjene iskustva i promoviranja visokokvalitetnih proizvoda našeg kraja široj javnosti.  Mađarski poljoprivrednici u Hrvatskoj na sajam su mogli otići organiziranim prijevozom, Gazdinski krug u subotu je pokrenuo autobusni prijevoz na OMEK. 

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.