Gazdinski krug DZMH i ove godine posjetio je Sajam poljoprivrede i prehrane (OMÉK) – HUNGEXPO

0
8

Sajam poljoprivrede i prehrane je najveći takav u Karpatskom bazenu, na kojemu je Gazdinski krug DZMH peti puta sudjelovao kao izlagač i organizirao autobusni prijevoz za zainteresirane članove.

U organizaciji Agrármarketing Centruma svake druge godine održava se najveći sajam poljoprivrede u Mađarskoj (OMÉK), koji ove godine nije održan samostalno, već u okviru svjetske izložbe lova i prirode „Jedno s prirodom“ („Egy a Természettel”)  na HUNGEXPO-u od 07-10. listopada.

Povijest sajma je stara više od 190 godina: grof István Széchenyi je davne 1829. godine organizirao tada još izložbu životinja. Széchenyijev osnovni cilj je bio jačati kontakte između trgovaca i kupaca i odgovarajući na izazove modernog doba izgraditi tu granu poljoprivrede. Kako je on definirao, plodna zemlja čini narod bogatim. Imao je to na čemu temeljiti. Mađarski poljoprivredni prehrambeni proizvodi stotinama godina imaju visoku vrijednost i u europskim krugovima. A, to što su mađarski proizvodi i danas širom svijeta poznati, može se zahvaliti tomu što Sajam poljoprivrede i prehrane (OMÉK) svaki puta pruža prvorazrednu mogućnost uzgajivačima i proizvođačima pokazati se u sve širem krugu, kako domaćem tako i međunarodnom.

- Reklám -

Već više godina mogućnost za prezentiranjem dobivaju i poljoprivrednici i proizvođači Mađari izvan granica. Među njima bili su i članovi Gazdinskog kruga, koji su već peti puta sudjelovali na najvećoj poljoprivrednoj manifestaciji.

 -Ovaj sajam pružio je izvrsnu mogućnost našim članovima kako bi proširili svoje kontakte, razmijenili iskustva i prezentirali svoje proizvode izvrsne kvalitete jednom širem krugu – izjavio je Attila Sabo, predsjednik Gazdinskog kruga, dodajući kako su njihov štand posjetili i dr. Nagy István, ministar poljoprivrede i Pirityiné Szabó Judit, voditeljica ureda državnog tajništva za nacionalnu politiku Mađarske.

Osim toga, Gazdinski krug omogućio je svojim članovima odlazak na sajam organiziranim autobusnim prijevozom.

Prije sajma, čelništvo Gazdinskog kruga sudjelovalo je na Forumu poljoprivrednika Mađara u Karpatskom bazenu, na kojemu je bilo riječi i o aktualnostima koje se tiču mađarskih poljoprivrednika u Hrvatskoj. Nakon toga slijedila je zajednička komemoracija na kojoj su i članovi Gazdinskog kruga odali poštovanje aradskim mučenicima.