Gazdaköröseink a Kárpát-medencei búzaszentelésen

70

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget tartott április 27-én a Magyarok Kenyere-program keretében. Az eseményen a HMDK Gazdakörét is képviselték.

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem“ olyan jótékonysági program, amelynek keretei között a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak nem csupán az anyaországban, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, s a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A programban évek óta részt vesz a HMDK Gazdaköre is. Akciójának köszönhetően minden évben jelentős mennyiségű búzát és lisztet gyűjt be a horvátországi magyar gazdáktól.

A Magyarok Kenyere Programot minden évben Esztergomban nyitják meg, búzaszenteléssel. Az idei eseményen gazdakörünk is képviseltette magát Szabó Attila, az egyesület elnöke, valamint Szabó Julianna, Éllő Tibor és Éllő Judit gazdakörtagok személyében.

Szabó Julianna lapunknak nyilatkozva elmondta, a program az esztergomi bazilika előtt kezdődött, majd közösen elsétáltak a búzaszentelés helyszínére, ahol a búzát az ökumené szellemében katolikus, református, evangélikus és görög katolikus lelkészek, plébánosok szentelték, áldották meg. Jelen volt többek között Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is, aki ünnepi beszédet mondott.

Ezt követően szentmisét tartottak a bazilikában.

A Magyarok Kenyere-program következő eseménye a búzaösszeöntés ünnepe lesz.