Gazdakör: aktívan telt az év első fele

0
57

A HMDK Gazdakörének képviselői részt vettek a Magyarok Kenyere-program búzaszentelési ünnepélyén Nyárádszeredán, csapatuk sikerrel szerepelt a zentai birkapörköltfőző-versenyen, Csíkszeredában pedig borvidékünk hírét öregbítették.

Legutóbb a jótékonysági akció kapcsán írtunk a HMDK Gazdaköréről, egyesületük adománygyűjtést szervezett a kárpátaljaiak megsegítésére.

Számos programon vett részt a horvátországi magyar gazdákat tömörítő szervezet, szinte minden hétvégén utaztak valamerre.

A „Magyarok Kenyere-program – 15 millió búzaszem” Kárpát-medencei szintű jótékonysági program nyitóeseményének számít a búzaszentelés, melyre április végén került sor, az erdélyi Nyárádszeredán. Az eseményre az egész Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről érkeztek gazdák, gazdaszervezetek küldöttei, valamint a magyar agrárpolitika és diplomácia képviselői is. Gazdaszervezetünket Horvát László és Horvát Ibolya képviselték Újbezdánból. A búzaszentelés a búzaföldek megáldását jelenti, melynek ideje Szent Márk napja (április 25.) vagy egy ehhez közel eső nap.

Április 24-én egy csapatuk birkanyíró- és birkapörköltfőző-versenyen vett részt, melyet a vajdasági Zentán rendeztek. Szabó Attila, a Gazdakör elnöke büszkén újságolta, hogy a főzőversenyen részt vevő 58 benevezett közül csapatuk szakácsa, az újbezdáni Dudás István érdemelte ki pörköltjével a bronzérmet.

Tarnai Attila, a HMDK Gazdakör falugazdásza múlt héten továbbképzésen vett részt Zentán. Megtudtuk tőle, hogy a tanfolyamon rajta kívül vajdasági falugazdászok vettek még részt, és számára is hasznosnak bizonyult a program, melyen a kommunikáció fejlesztésére helyezték a hangsúlyt.

A karancsi Szabó borászat képviselte gazdaszervezetünket és régiónkat Csíkszeredában (Erdély) a Csíki Majálison, melyre május 13-15. között került sor. A program keretében rendezett kézműves vásáron valamennyi határon túli régióból és Magyarországról is voltak borászatok, a magyarságunkat képviselő Szabó pincészet standja iránt is nagy volt az érdeklődés. Bálint Tivadar, a pincészet borásza előadást is tartott borrégiónkról a vasárnapi mesterkurzuson.

Bálint Szabó Anasztázia lapunknak nyilatkozva elmondta, gazdakörük is csatlakozott a magyar Agrárminisztérium által támogatott Schams Ferenc Tervhez, melynek keretében a borászok összefogását célozzák meg. A Schams Ferenc Tervben számtalan tevékenység szerepel: rendezvények, oktatás, szakképzés, marketing és egy borvidéki központ létrehozása.