Gazdagodott a zágrábi Kéknefelejcs magyar óvodai csoport felszereltsége

0
12

A zágrábi Kéknefelejcs óvodai csoport újabb segédeszközökkel gazdagodott. A fejlesztést a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) valósította meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Tavaly ünnepelte megalakulásának a 25. évfordulóját Zágráb város egyetlen magyar óvodai csoportja, amely 1994 márciusától működik a Potočnica nevű óvodában. A zágrábi magyarok lélekszámukat tekintve szórványnak minősülnek, a horvát fővárosban mégis sikerült megszervezni a magyar kisebbségi oktatás alapformáit.

Az elmúlt két és fél évtizedben több mint háromszázan jártak a magyar csoportba, melybe évente átlagosan húsz gyermeket íratnak be szüleik, ami minden körülményt figyelembe véve kimagasló eredmény.

Az ebben a csoportban nevelkedő gyerekek közül többen aztán az Ivan Gundulić Általános Iskola magyar tagozatába iratkoznak, ők alkotják ott a többséget.

Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője, projektkoordinátora elmondta, az elmúlt években számos anyaországi pályázati lehetőséggel élve folyamatosan támogatták a magyar iskolákat és óvodákat, és különböző fejlesztéseket, beruházásokat is megvalósítottak. A zágrábi óvoda már nem először részesült ilyenfajta támogatásban.

– Minden esetben az óvodák vezetőivel konzultálva pályázunk, így a zágrábiak legutóbb egy játszótéri elemmel és didaktikai eszközökkel lettek gazdagabbak. Mindez a csoportot vezető óvónő munkáját fogja segíteni, és egyben az óvoda magyar csoportját népszerűsíteni – mondta Pálinkás Krisztián.

A fejlesztést a HMPF a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósította meg.