Gazdag programterve van az idei évre pulai egyesületünknek

0
56

A pólai/pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület a régió egyetlen magyar szervezeteként dolgozik a magyarságért. Az egyesület kézimunkaszakköre jelenleg a húsvétra készül, tudtuk meg Masa Zsuzsanna elnök asszonytól.

Sajnos ma már Isztriában is egyre kevesebb magyar él, ezért is döntött úgy tavaly ősszel a régió két magyar szervezete, a Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület és a helyi HMDK-alapszervezet, hogy a továbbiakban együtt folytatják a munkát, méghozzá a HMDK tagszervezeteként.

– Az 1999 óta működő Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület mindig is azzal a céllal működött, hogy ápolja a magyar nyelvet, a kultúrát és hagyományokat, illetve hogy nemzetünk értékeit közvetítse a többségi nemzet felé – nyilatkozta lapunknak Masa Zsuzsanna. Hozzátette, továbbra is ennek szellemében folytatja a munkát egyesületük, melynek jelenleg több mint száz tagja van, ennek kb. a negyede gyerek.

Nyelvtanfolyamokat tartanak, Preradović Helena hetente ül össze a fiatalokkal. Mivel igény mutatkozik rá, a kurzust idővel felnőttek számára is elindítanák.

Öntevékeny művelődési tevékenységet is folytatnak: van néptáncegyüttesük (melynek külön lánycsoportja működik Umag városában), énekkaruk és kézimunkaszakkörük, de főzőszekciót is működtetnek, melynek résztvevői a magyar hagyományos ételek elkészítését gyakorolhatják. Az egyesületnél nem feledkeznek meg az idősebb korosztályokról sem, ők számítógépes ismereteiket bővíthetik tanfolyam keretében.

Az egyesület tevékenységéről nemrég készített riportot az isztriai televízió, többek között aktuális programjaikat is bemutatták: az egyesület kézimunkaszakköre a húsvéti ünnepekre készül, de az ének- és a tánccsoport is aktivizálta magát.

Masa Zsuzsannától megtudtuk, egyesületeik már az elkövetkező fellépésekre is gyakorolnak. Rovinjban multikulturális találkozón vesznek majd részt, júniusban pedig az isztriai magyarok legnagyobb eseményét fogják megtartani, a Pulai Magyar Hetet.