Gálavacsorával zárult a horvátországi mentorprogram

0
266

A horvátországi mentorprogram záróünnepségére múlt csütörtökön az eszéki Hotel Osijek dísztermében került sor. A szakmai projekt célja a horvátországi magyar gazdaság erősítése volt.

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, szakmai partnerségben a Design Terminallal, Vajdaság és Erdély után idén Horvátországban is elindította a magyar vállalkozókat segítő mentorprogramját.

A program célja helyi tapasztalt nagyvállalkozók mentorrá képzése a külhoni magyar régiókban, akik segítik a kezdő vállalkozókat, vagyis a mentoráltjaikat.  A 13 fő részvételével zajló szakmai program megvalósításában a horvátországi partner az Economica Hungarica Alapítvány (EHA) volt, munkatársai az operatív részletek mellett a potenciális résztvevők felkutatásában is segédkeztek. A projekt időtartama alatt a mentorok folyamatosan egyeztettek a mentoráltjaikkal, akikkel megosztották tapasztalataikat és segítették őket előmenetelükben, szakmai fejlődésükben. A mentorprogram utolsó eseménye egy gálavacsora volt, melyre december 9-én került sor Eszéken a Hotel Osijek dísztermében, rangos vendégek jelenlétében.

Potápi Árpád János

A találkozón először Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, nagyra értékeli, hogy közösségünkben is sor került a mentorprogram megszervezésére, hiszen ez is ékes bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány minden közösségre odafigyel. Jankovics után Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, hogy Magyarország egységes magyar nemzetben és egységes Kárpát-medencében gondolkodik akkor is, ha oktatásról, kultúráról vagy médiáról, és akkor is, ha gazdaságról van szó. Ennek az építkezésnek egyik fontos célja – a gazdaságfejlesztési programok mellett – egy hálózatba összefogni a magyar vállalkozókat szerte a Kárpát-medencében, ezáltal is erősítve egyrészt a gazdasági életet, másrészt magukat a vállalkozókat – mondta. Azzal, hogy magyar vállalkozókat támogatnak, családok megélhetéséhez, jövőjéhez, szülőföldön maradásukhoz, illetve boldogulásukhoz járulnak hozzá.

A legkitartóbb mentor díját ifjabb Szántó Tibor nyomdász kapta

– A Vajdaság és Erdély után a Drávaszög a harmadik régió, ahol lezárult a program – mondta Potápi Árpád János. Hozzáfűzte: mondhatná azt is, hogy Horvátország, hiszen a horvátországi magyarság nemcsak a Drávaszöget, a Drávaközt vagy Kelet-Szlavóniát jelenti, hanem szinte az egész térséget. Szavai szerint egy kicsiny nemzetrésznél fejeződött be a program, de mint mondta, egy közösség erejét nem a nagysága, hanem a megvalósított terveinek a száma mutatja meg.

– A Drávaszögben az elmúlt években számos olyan kezdeményezést támogattunk, amelyek hosszú távon segítik az itt élők mindennapjait. Gratulálunk a drávaszögieknek, személyesen pedig Jankovics Róbert elnök úrnak és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének ezekhez az eredményekhez – mondta az államtitkár.

A vállalkozói mentorprogram horvátországi szakaszának záró rendezvénye díjátadóval zárult. A legelkötelezettebb mentor díját Tripolszki Zsolt gyógyszerész, a legkitartóbb mentor díját ifjabb Szántó Tibor nyomdász, a legelhivatottabb mentorált díját pedig Bálint Szabó Anasztázia borász vehette át.

Az eseményen a mentorok és mentoráltak mellett többek között részt vett még Skapinyecz Péter, az EHA egyik alapítója, Pirityiné Szabó Judit, a magyar nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője, Fuzik János eszéki magyar főkonzul, valamint a mentorprogram Kárpát-medencei partnerszervezeteinek több képviselője is.