Gala večerom je završen program mentoriranja u Hrvatskoj

0
69

Završna svečanost programa mentoriranja U Hrvatskoj održana je prošlog četvrtka u svečanoj sali Hotela Osijek. Cilj stručnog projekta je gospodarsko jačanje Mađara u Hrvatskoj.  

Državno tajništvo nacionalne politike Mađarske u stručnoj suradnji s Design Terminalom, nakon Vojvodine i Transilvanije, pokrenulo je program mentoriranja poduzetnika Mađara u Hrvatskoj.

Cilj programa je mjesne iskusne i velike poduzetnike osposobiti mentorima u regijama Karpatskog bazena, koji će pomoći poduzetnicima početnicima, odnosno mentorirane. U ostvarivanju stručnog programa u kojemu je sudjelovalo 13 osoba hrvatski partner je bila Zaklada Economica Hungarica, čiji suradnici su osim operativnih dijelova, pomagali i u pronalaženju potencijalnih sudionika. Za vrijeme projekta mentori su neprestano surađivali sa mentoriranima, s kojima su podijelili svoja iskustva i pomagali im u napredovanju i stručnom razvoju. Posljednje događanje programa mentoriranja bila je jedna gala večer, održana 09. prosinca u svečanoj sali Hotela Osijek, u prisutnosti prestižnih gostiju.

Prisutne na svečanosti prvo je pozdravio Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, koji je rekao kako cijeni što je i u našoj zajednici organiziran program mentoriranja, i to je potvrda toga kako mađarska vlada misli na svaku zajednicu. Nakon Jankovicsa, okupljenima se obratio János Potápi Árpád, državni tajnik za nacionalnu politiku, koji je rekao kako Mađarska uvijek razmišlja kao jedinstvena nacija i jedinstveni Karpatski bazen, bilo da je riječ o obrazovanju, kulturi ili medijima, bilo da je riječ o gospodarstvu. Važna stavka te izgradnje je osim programa gospodarskog razvoja okupiti mađarske poduzetnike u Karpatskom bazenu u jednu mrežu, i jednim dijelom time jačati gospodarski život, a drugim dijelom same poduzetnike – rekao je. Time što pružaju podršku mađarskim poduzetnicima, zapravo pomažu egzistenciji obiteljima, njihovoj budućnosti, ostanku na rodnoj zemlji i blagostanju.

-Nakon Vojvodine i Transilvanije, Baranja je treća regija u kojoj je proveden program – rekao je János Potápi Árpád. Dodao je: mogao bi reći i to da Mađari u Hrvatskoj nisu samo Baranja ili Istočna Slavonija, već gotovo cijela regija. Prema njegovim riječima, program se završio kod jednog malenog dijela nacije ali, kako je rekao, snagu jedne zajednice ne čini njena veličina već broj ostvarenih planova.

-Zadnjih godina smo u Baranji podržali brojne inicijative koje dugoročno pomažu svakodnevni život onih koji ovdje žive. Čestitamo baranjcima i osobno gospodinu predsjedniku Róbertu Jankovicsu i Demokratskoj zajednici Mađara Hrvatske na ovim rezultatima – rekao je državni tajnik.

Završna svečanost programa mentoriranja u Hrvatskoj zaključena je podjelom priznanja.  Priznanje za najposvećenijeg mentora dobio je ljekarnik, Zsolt Tripolszki, za najustrajnijeg mentora tiskar, Tibor Szántó mlađi, a priznanje za najposvećenijeg mentoriranog dobila je proizvođačica vina, Anasztázia Bálint Szabó.

Na svečanosti su osim mentora i mentoriranih, među ostalima sudjelovali i Péter Skapinyecz, jedan od osnivača Zaklade Economica Hungarica, Judit Pirityiné Szabó, voditeljica odjela Državnog tajništva za nacionalnu politiku Mađarske, János Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku, kao i više predstavnika partnerskih organizacija u programu mentoriranja u Karpatskom bazenu.