FUEN-konferencia Dél-Tirolban

0
44

Olaszországban, Dél-Tirolban tartott konferenciát decemberben az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) Aktívan formálni a régiókat címmel. A tanácskozáson Andócsi János, a HMDK alelnöke képviselte a horvátországi magyarságot.

A Bolzanoban (Bozen), Dél-Tirol fővárosában rendezett konferencia helyszínválasztása nem véletlen, mivel sok európai kisebbségnek – többek között a székelyeknek is – modellértékű a dél-tiroli német autonómia, amelyet anyaországuk hathatós segítségével sikerült kiharcolni.

A horvátországi magyarságot Andócsi János, a HMDK alelnöke képviselte, aki a konferencia keretében találkozott Vincze Lóránt FUEN-elnökkel is.

– A HMDK mindig is fontosnak tartotta nemzetközi kapcsolatai erősítését, és szolidaritást vállal olyan kisebbségben élő nemzeti közösségekkel, amelyek célként fogalmazták meg az autonómia bármely formájának a megvalósítását is. Elismeréssel adózunk a székelységnek, amely mindent megtesz az adott keretek között, hogy Románia felismerje, csakis előnye származhatna az országnak abból, ha ez a célkitűzésük megvalósulna – mondta Andócsi a konferenciáról hazatérve.