Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj i ove godine daje potpore pred početak školske godine

0
15

Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika i ove godine poklanja školske pribore učenicima i njihovim roditeljima koji se upisuju u mađarske škole. Paketi su predani u utorak u dvorištu Centra mladeži i pokaznog poljoprivrednog gospodarstva u Kopačevu.

Obrazovanje na materinjem jeziku vrlo je važno za opstanak Mađara u Hrvatskoj stoga ga Forum mađarskih pedagoga u Hrvatskoj potiče kroz program „Za mađarsko obrazovanje u Hrvatskoj”, koji je pokrenut prije nekoliko godina, a podržava one koji se upisuju u mađarske škole. U sklopu toga, svakog rujna se daju tzv. upisni paketi učenicima upisanim u prvi i peti razred osnovne škole te onim učenicima koji se upisuju u prvi razred srednje škole Prosvjetno-kulturnog centra Mađara.

Gotovo 80 paketa je podijeljeno u utorak, 1. rujna u dvorištu Centra mladeži i pokaznog poljoprivrednog gospodarstva u Kopačevu. U paketu će učenici pronaći svu osnovnu opremu potrebnu za početak školske godine, od bilježnica, pernice do različitih blokova za crtanje.

Djecu i roditelje dočekao je predsjednik Foruma, Nandor Čapo i kratko govorio o važnosti programa i zašto je učenje na materinskom jeziku važno. Potom je pročitao pismo državnog tajnika za nacionalnu politiku, Jánosa Árpáda Potápija namijenjen učenicima i nastavnicima mađarskih obrazovnih institucija u Karpatskom bazenu povodom početka školske godine, nakon čega su svi učenici mogli preuzeti paket.

– Potporom za početak školske godine uz pokušaj motiviranja što većeg broja roditelja da upišu svoju djecu u mađarske škole, želimo olakšati upise, jer je početak školske godine uvijek značajan trošak za obitelji – rekao je Nandor Čapo.

Rad Foruma i program upisapodržavaju zaklada Bethlen Gábor i Državno tajništvo za nacionalnu politiku Republike Mađarske.