Forradalmi találmány a vadakkal való ütközések elkerülésére

0
17

Az állatvédelem világnapján mutatták be azt a horvát találmányt, melynek köszönhetően állítólag elkerülhetők lesznek a vadakkal való ütközések. A Waldpass névre hallgató kütyü iránt nagy az érdeklődés.

Évente átlagosan 800 nagyvadat ütnek el a horvát utakon, ami jelentős anyagi kárt okoz a járművekben és a vadállományban is. Az úttestre tévedő vadak sok problémát okoznak világszerte, ezért a vadgázolások elkerülésére már számos technológiát kifejlesztettek, több-kevesebb sikerrel.

Egy horvát találmány, a Waldpass most teljes körű védelmet ígér az autósoknak. Találmányukat az autó elejére, a rendszámtábla alá kell szerelni, mely onnét infravörös sugarakat sugároz az út menti részre, ami elriasztja a környékről az állatokat. Ha mégis elütünk egy vadat, akkor sincs már olyan nagy baj, mint azelőtt. Ugyanis a Horvát Vadászszövetség az ország teljes vadállatállományát bebiztosította, így ezentúl az esetleges károk megtérítéséért a minisztérium biztosítója felel. Az éves biztosítás összértéke 25 millió kúna. Erre azért volt szükség, mert az eddigi rendszer több vadásztársaságot is csődbe juttatott, mivel egyszerűen már nem tudták fizetni a kiszabott kártérítéseket. Ámbár kártérítés csak akkor jár, ha a helyszínre rendőrt hívunk, aki megállapítja és jegyzőkönyvbe veszi a baleset tényét. Ez azért is fontos, mert a biztosító csak akkor fizet, ha szabályszerűen közlekedtünk, ha pedig nem, akkor kártérítés helyett még büntetést is fizethetünk.

Ha nem sértettünk meg semmilyen szabályt, és megállapítja a biztosító, hogy jár a jóvátétel, az még nem jelenti azt, hogy a teljes kárunk meg lesz térítve, ugyanis a kárpótlás összegét 100 ezer kúnában maximalizálták. Ez alól kivétel, ha személyi sérülés vagy haláleset történt, mivel olyankor akár 1,5 millió kúnát is fizet a biztosító.