Fontos az egészséges életmód

757

Életmódunk nagymértékben befolyásolja egészségünk alakulását. Fontos a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás, valamint a stressz kerülése. Világszerte és nálunk is nagymértékben megfigyelhetők az úgynevezett civilizációs. A túlsúly és az elhízás a felnőttek 65 százalékát sújtja, tíz gyermekből 2-3 rendelkezik kisebb-nagyobb mértékű súlyfelesleggel. A halálesetek feléért pedig a szív- és érrendszeri betegségek, valamint negyedéért a daganatos betegségek okolhatók.

Az utóbbi évtizedekben egyre jobban terjed az egészséges életmód „üzenete”, egyre többen figyelnek oda arra, hogy mit esznek, próbálnak minél többet mozogni. Sokan ezt már tudatosan azért teszik, hogy idős korukra minél kevesebb egészségügyi problémájuk legyen. Az egészséges életmód gondolata azonban sokkal lassabban terjed, mint ahogy a világ (Európa) népessége öregszik.

Mindenképpen pluszenergiára, odafigyelésre, türelemre és akár pénzre van szükség ahhoz, hogy az ember egészségesebben éljen. Sokan tudják, hogyan kellene egészségesebben étkezni, mégsem teszik. Nem azért, mert nincs rá pénzük, hanem főleg azért, mert időbe, energiába telik, és mindenképpen az addigi életüket kellene megváltoztatni, ami sokszor nem könnyű.

Az egészséges életmódról és saját tapasztalatairól a laskói egyetemistával, Tórizs Veronikával beszélgettünk. Veronika gyógyszerésznek tanul Pécsett, és már gyerekkora óta egészséges életmódra nevelték szülei.

– Az egészséges életmód számomra a testi és lelki egyensúlyon alapszik. Ha ezek közül valamelyik is háttérbe szorul, abból probléma lehet. Már gyermekkorom óta tudatosan egészséges életmódot próbálok folytatni, ez szüleim érdeme. Csak akkor indulhattam el az iskolába, ha reggeliztem. Így a mai napig is a napom legfontosabb étkezése a reggeli. Ezek mellett odafigyelek, hogy mit eszem, ahogy tartja a mondás, „az vagy, amit megeszel”. Ez azt jelenti, hogy a testünk azokból az alkotóelemekből épül fel, amit megeszünk, ezért kizárólag az otthoni főtt ételt szeretem, emellett odafigyelek a folyadékbevitelre és arra is, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszak – magyarázta Veronika.

Veronika egyetemistaként az átlagosnál több „ülőmunkát” végez, ezért elengedhetetlennek tartja a heti többszöri testmozgást is.

– Sokszor úgy gondolom, hogy sajnos erre nincs időm, azonban megtanultam, hogy mindig arra van időnk, amire szakítunk, így a testmozgást is sikerült beiktatnom a hétköznapokba – zárta beszélgetésünket Veronika.